Ludovic Orban: „Asta cu pâra pe la alte guverne nu e normală, e oarecum neuzuală o astfel de comunicare”

1 lună in urmă 22

Ludovic Orban, președintele PNL, a criticat duminică, 5 septembrie, inițiativa consilierului premierului Florin Cîțu, Alexandru Muraru, de a informa guvernele partenere despre negocierile dintre USR PLUS și AUR, pe care l-a caracterizat drept ”neofascist”.

„Asta cu pâra pe la alte guverne nu e normală. De regulă, oficialii și reprezentanții fiecărei țări vorbesc bine de propria lor țară. Eu mi-am vorbit de bine întotdeauna țara, toate instituțiile reprezentative pentru România”, a spus Ludovic Orban într-o declarație de presă la Sibiu.

”E oarecum neuzual o astfel de comunicare. Trebuie să ne comportăm astfel încât să nu rupem punțile și căile de negociere, nu există altă soluție decât o coaliție între PNL, USR PLUS și UDMR, cu susținerea grupului minorităților. E singura coaliție care poate să asigure o guvernare în beneficiul României”, a mai spus Ludovic Orban.

Alexandru Muraru, consilierul premierului Florin Cîțu pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei, a anunțat duminică, 5 septemebrie, într-un comunicat oficial că a informat oficial Comisia Europeană și guvernele din SUA, Israel și Germania despre planul USR PLUS ”de a crea o nouă majoritate parlamentară” cu AUR, pe care îl caracterizează drept un ”partid extremist, antisemit”.

”Noua alianță conjuncturală creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat în permanență memoria victimelor Holocaustului, a încercat reabilitarea criminalilor de război și a promovat ura împotriva minorităților etnice și sexuale”, arată consilierul premierului Florin Cîțu.


De asemenea, el anunță că i-a informat despre discuțiile USR PLUS – AUR pe cei 108 europarlamentari din grupul Renew Europe, din care face parte și USR PLUS. Alexandru Muraru caracterizează AUR drept ”o formațiune politică ce a hărțuit în permanență minoritățile etnice și sexuale”.

„Doar o altă expresie a provincialismului care domină la București”

Marius Ghincea, cercetător român la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, expert în politici publice, a criticat acțiunea liberalilor care s-au plâns la Bruxelles și Washington cu privire la alianța USR PLUS AUR privind moțiunea împotriva premierului Cîțu. Ghincea susține că această acțiune nu este doar una ipocrită din partea liderilor liberali dar și că trădează un provincialism al clasei politice de la București.

„Amenințările acestea cu pâra la Bruxelles sau la Washington sunt doar o altă expresie a provincialismului care domină la București. Nu o să vezi așa ceva nici în rândul opoziției liberale de la Varșovia, nici la Budapesta, deși acolo opoziția chiar avea ce să spună occidentalilor.

Mi se pare rizibil că fratele ambasadorului României la Washington (despre care Departamentul de Stat se întreba de ce a fost trimis) iese cu amenințarea pârâtului la partenerii strategici. Și mi se pare și mai ridicol că tocmai domnul Muraru se trezește să vorbească despre toleranță, democrație, libertate, diversitate... când acum câteva săptămâni liderii partidului său făceau campanie homofobă, ultraconservatoare și tradiționalistă pentru a câștiga șefia PNL”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Citeste si:

 „PNL și PD au inițiat o moțiune de cenzură alături de PRM”

 ”Să legitimezi un partid ca AUR este o problemă de morală și de onoare”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă