Lucruri pe care nu le știai despre Black Friday

2 săptămâni in urmă 14


Black Friday este unul dintre cele mai importante evenimente de cumpărături ale fiecărui an. Importanța Black Friday a crescut de la an la an, iar în 2021 Black Friday (Vinerea Neagră) se anunță o zi specială, care va bate toate recordurile în materie de shopping online, din cauza restricțiilor survenite în pandemie.


Ceea ce știm la nivel elementar despre Black Friday este că majoritatea magazinelor oferă reduceri semnificative la o sumedenie de produse și servicii. Vă propunem însă să parcurgeți mai departe și istoria din spatele conceptului de Black Friday și diverse curiozități legate de acest eveniment mondial.


Cum a apărut Black Friday


Evenimentul este cunoscut drept ziua în care magazinele fizice, dar și cele online pun la dispoziția cumpărătorilor un val de reduceri. Nimic nou până aici, însă dacă vrei să știi de unde a pornit această inițiativă, iată răspunsul.


Deși s-a împământenit asocierea Black Friday cu ziua reducerilor, pe vremuri această denumire făcea referire la evenimente grave, calamități.


În
SUA, termenul de Black Friday a fost folosit pentru prima dată în
1869, când Jay Gould și James Fisk au încercat să dea lovitura
speculând piața de aur de la bursa din New York. Guvernul a
încercat să stopeze intervenția speculanților punând pe piață
cantități mari de aur, motiv pentru care prețurile au scăzut
dramatic, iar mulți investitori au pierdut adevărate averi.


Aurul este la mare căutare de Black Friday, chiar și eMAG oferind în anii trecuți aur la reducere!

Prima folosire a termenului Black Friday în legătură cu goana după cumpărături a fost făcută în 1961 în Philadelphia. Îngroziți de traficul de pe străzi cauzat de miile de oameni ieșiți la cumpărături, culmea, într-o vineri, polițiștii locali au calificat situația din cea zi drept „vinerea neagra”. Termenul a fost preluat în relatările presei din acele vremuri și, deși marile magazine și alți comercianți au încercat să rebranduiască Black Friday în Big Friday, tot termenul de „vinerea neagră” a trimufat în utilizarea colectivă.


Când a apărut Black Friday în România


Evenimentul de Black Friday a fost importat în România începând cu anul 2011. Site-urile online au adus conceptul de Black Friday, iar ulterior acesta a fost preluat de majoritatea magazinelor online și nu numai.


La noi, Black Friday nu respectă tradiția de peste Ocean, unde Black Friday este întotdeauna în a patra vineri din noiembrie. De obicei, România fură startul reducerilor.


97

a fost numărul de produse din comanda cea mai variată făcută în 2020 la eMAG de Black Friday și a conținut produse din categorii ca Băcanie, Băuturi și Produse pentru îngrijirea locuinței


În România, Black Friday 2021 este pe 12 noiembrie, cu doua săptămâni mai devreme decât în SUA, iar unii retaileri au demarat deja campaniile de reduceri. Ofertele de Black Friday la Fashion Days sunt deja online, Vivre.ro are deja Black Frida, iar Black Friday 2021 la Flanco este în perioada 22 octombrie – 30 noiembrie.


Curiozități despre Black Friday - ce nu știai despre Vinerea Neagră


Black Friday nu este ziua cu cele mai mari vânzări. Oamenii din întreaga lume cheltuiesc mai mulți bani pe 23 decembrie, înainte de Crăciun.


Majoritatea cumpărăturilor se fac de pe dispozitive mobile. Începând din 2018, conform statisticilor, mai mult de 50% dintre cumpărătorii care vor să își achiziționeze un produs de Black Friday, o fac de pe dispozitivele mobile. Tendința se va accentua, foarte multă lume lucrând de pe astfel de dispozitive din cauza pandemiei de coronavirus.


Cumpărăturile online sunt o alternativă convenabilă deplasărilor fizice în magazine, mai ales în pandemie

Termenul de Black Friday este atribuit comercianților, care atunci când intrau pe profit se exprimau ca trecând pe negru. Explicația vine din faptul că în trecut, în catastifele acestora, treceau cu roșu sumele de la pierderi și cu negru pe cele de la profit.


În medie, un cumpărător stă online circa 2 ore și jumătate până găsește reducerea dorită la produsul urmărit.


În SUA, ziua de Black Friday este ziua în care instalatorii sunt cel mai solicitați. Asta pentru că sistemele sanitare sunt suprasolicitate, mai ales în magazine, de către „hoardele de cumpărători”.


Walmart este primul magazin din SUA care a furat startul unui Black Friday. În 2011 Walmart nu a mai așteptat vinerea tradițională a reducerilor, ultima din noiembrie, ci a deschis magazinul cu reduceri în seara Zilei Recunoștinței.


12%

dintre oameni sunt sub influența băuturilor alcoolice atunci când fac cumpărăturile de Black Friday.


Prețurile de Black friday pot fluctua. Magazinele care fac reduceri odată cu acest eveniment pot face modificări de preț chiar în timpul zilei. Ei pot crește prețurile ori le pot reduce, pentru a avea un preț mai bun în fața competitorilor.


Vezi la ce oră începe Black Friday la eMAG și ce oferte a anunțat eMAG în catalogul reducerilor!


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă