Lucian Bode, despre îmbrâncelile dintre poliție și jandarmerie: Am cerut un raport, imaginile sunt de neconceput/  Jandarmeria și-a făcut datoria, a respectat legea / Polițiștii, comportament de ultras, de lider de galerie

1 lună in urmă 1

Ministrul de interne, Lucian Bode, a declarat, joi, la Antena 3, că a cerut un raport în urma îmbrâncelilor dintre polițiștii care manifestau la Palatul Cotroceni și Jandarmerie, precizând că ”imaginile sunt de neconceput”. Bode a afirmat că jandarmeria și-a făcut datoria și că a aplicat corect amenzile polițiștilor, în timp ce aceștia din urmă ar fi avut un comportament de ”lider de galerie”, de ultras. Ministrul a mai precizat că doar 10-15 protestatari din cei circa o sută de sindicalilști erau polițiști, restul fiind de la alte structuri sindicale.

Cele mai relevante declarații făcute de Lucian Bode la Antena 3

Am cerut un raport, imaginile nu sunt de conceput. Să vezi reprezentanți ai polițiștilor îmbrâncindu-se cu jandarmii. Am fost și voi rămâne un om al dialogului. Nu am apucat să stau trei zile în MI și m-am trezit cu toate federațiile și confederațiile la ușă. Dialogul este soluția pentru revendicările pe care sindicatele le au. Când treci peste anumite limite, de la a protesta civilzat ajungi ca un lider sau doi reprezentați ai polițiștilor să îndemne la nerespectarea legii, să se îmbrâncească cu jandarmii, nu pot să accept. Le transmit foarte clar acestor lideri: să nu pună semnul egal între poliția română și astfel de comportamente, de lider de galerie, de ultras. Este nepermis să punem două instituții fundamentale ale statului român, Poliția și Jandarmeria, în astfel de situații. Jandarmeria și-a făcut datoria, a respectat legea, nu i-au bruscat. Parcă eram la un meci de fotbal, unde eram? Eram la Poarta Palatulului Cotroceni! Niciodată nu voi fi de acord ca instituții fundamentale să fie târâte în astfel de dispute. Ați văzut titlurile, Poliția cu Jandarmeria se confruntă la Palatul Cotroceni. Au fost 100-150, doar 10, 15 au fost polițiști, restul au fost de la alte sindicate, penitenciare etc. Nu duceți instituții fundamentale, cum este Poliția, în astfel de dispute. Am văzut ieșirea foarte corectă a Jandarmeriei, am văzut pentru ce au aplicat acele sancțiuni contravenționale pentru 10 mii de ei. Ce s-ar întâmpla dacă un Polițist de la circulație n-ar opri un jandarm care încalcă legea?

Jandarmeria Capitalei a anunțat aplicarea a patru amenzi în valoare totală de 10 de mii de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice în urma protestului polițiști sindicaliști care a avut loc moercuri la Palatul Cotroceni. De asemenea, a fost declanșată o anchetă penală cu privire la infracțiunea de folosire fără drept a articolelor pirotehnice după ce patru persoane au aruncat cu fumigene, îngreunând astfel vizibilitatea participanților la trafic, conform sursei citate anterior. (Vezi mai jos comunicatul integral al Jandarmeriei București)

Context

Reprezentanţii bugetarilor afiliați la Federaţia Publisind, inclusiv ai polițiștilor din sindicatul Europol, au protestat miercuri la sediul Administraţiei Prezidenţiale, Palatul Cotroceni, fiind înregistrat și un incident – îmbânceli cu jandarmii -, sindicaliștii acuzând Jandarmeria că a primit ordin „să creeze busculadă”.

Jandarmeria a trasmis un comunicat de presă prin care dezminte „în mod categoric” informația potrivit căreia „Jandarmeria Română a creat busculadă la protestul polițiștilor ”

Sindicaliștii protestează față de îngheţarea salariilor şi sporurilor şi a neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei. De asemenea, ei solicită și majorarea salariului minim corelată cu creşterea preţurilor.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă