Lucian Bode, despre cazul tânărului torturat de poliţişti la secţia 16: „Sigur va urma o anchetă. Aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţist”

2 luni in urmă 45

Lucian Bode a fost prezent joi la un eveniment al Poliţiei de Frontieră, la Aeroportul Henri Coandă, unde a fost întrebat despre acuzaţiile aduse în spaţiul public mai multor poliţişti de la secţia 16 de poliţie din Bucureşti.

„Fapta s-a petrecut în septembrie 2020, au urmat toate procedurile legale, a fost deschis un dosar in rem, iar decizia de ieri, de a-i reţine pe opt din cei nouă suspecţi, având în vedere acuzaţiile care li s-au adus, este din punctul meu de vedere una corectă. Este inadmisibil să ai un astfel de comportament tu, care îmbraci uniforma de poliţist. Sigur că va urma o anchetă, vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie şi unu la sută din ceea ce s-a spus în spaţiul public este adevărat, aceşti indivizi nu fac cinste uniformei de poliţişti”, a declarat Bode la Aeroportul „Henri Coandă”, la un eveniment organizat de Poliţia de Frontieră.

El a dorit să-i asigure pe români că Poliţia Română se va moderniza, va analiza la rece ce s-a întâmplat la Oneşti, la Secţia 16 din Bucureşti şi alte situaţii, îşi va moderniza legislaţia.

„Şi nu voi accepta niciodată să se pună semnul egal între derapaje de genul celui de la Secţia 16 şi o instituţie fundamentală a statului român, cum este Poliţia Română”, a adăugat ministrul, conform News.ro.

Miercuri, opt agenţi de la Secţia 16 Poliţie din Capitală au fost reţinuţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal şi tortură, fiind acuzaţi că au bătut în luna septembrie anul trecut doi tineri în zona Eroii Revoluţiei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, un alt poliţist este cercetat în libertate sub control judiciar pentru complicitate la tortură.

În septembrie 2020, doi tineri au reclamat faptul că au fost bătuţi de poliţişti în zona Eroii Revoluţiei din Capitală, după ce le-au atras atenţia agenţilor că nu poartă mască de protecţie şi dau amenzi fără temei. Unul dintre tineri a reclamat faptul că poliţiştii i-au pus cătuşe la mâini şi l-au lovit cu bastoanele, cu pumnii şi picioarele, după care l-au băgat într-o dubă a poliţiei şi l-au dus pe un câmp în apropiere de Jilava, unde ar fi fost torturat.

Lucian Bode, despre intervenţia mascaţilor la o adresă greşită

Bode a vorbit, joi, despre descinderile de la Ilfov, „acea bâlbâială, greşeală, a autorităţilor, a trupelor speciale”.

„Au avut loc 221 de percheziţii, pe data de 3 martie, pe raza a 34 de judeţe. În ceea ce priveşte situaţia înregistrată în judeţul Ilfov, localitatea Clinceni, investigaţiile premergătoare efectuării percheziţiei domiciliare au fost efectuate de către poliţiştii de la Direcţia Poliţie Transporturi, care au şi participat în ziua de 3 martie 2021 la respectiva activitate. Aţi văzut explicaţiile publice, cu numărul cadastral 26, respectiv 26A. Pe mine aceste explicaţii mă interesează foarte puţin.

Eu consider că s-a greşit, de aceea specialişti din Direcţia Control Intern vor face verificări şi vor lua toate măsurile care se impun. Această acţiune, spun foarte răspicat, nu a avut la bază o documentare corectă. Nu este vina celor care au executat misiunea, ştiţi foarte bine că în astfel de situaţii se face o documentare înainte şi nu este corect să dăm vina pe cei care au ajuns la faţa locului în situaţia în care documentarea dinainte nu a fost una corectă”, a afirmat Lucian Bode.

Citeşte şi: Mărturia jurnalistului care a filmat totul la Oneşti. Ce a văzut când a ajuns la scara blocului: „Era măcel”

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă