Lucian Bode anunţă că Centrul Chinologic de la Sibiu instruieşte câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul Covid-19

3 săptămâni in urmă 10


Lucian Bode, ministrul de interne, a anunțat, joi, că Centrul Chinologic al Poliţiei Române de la Sibiu instruieşte câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2. Ministrul a scris pe Facebook că pregătirea a început încă de anul trecut, însă rezultatele vor fi prezentate în următoarea perioadă.


Ideea de a folosi câini pentru a detecta boli nu e deloc nouă. În literatura de specialitate sunt peste 1.000 de lucrări publicate pe această temă, iar câinii au fost folosiți deja cu succes în detectarea mai multor probleme de sănătate. De asemenea, mai multe țări europene au început să pregătească câini pentru astfel de misiuni.


Lucian Bode, ministrul de interne, a anunțat că în Centrul Chinologic al Poliţiei Române de la Sibiu au loc astfel de pregătiri.


„Câini antrenaţi pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2, la Centrul Chinologic al Poliţiei Române de la Sibiu! În anul 2020, la nivelul acestei instituţii, a fost demarat un proiect care are ca scop instruirea unor câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2, în special pentru structurile Poliţiei de Frontieră şi Poliţiei Transporturi Este un proces în desfăşurare şi am convingerea că, în curând, vă vom prezenta rezultate concrete ale muncii colegilor noştri din acest centru”, a transmis, joi, Lucian Bode, pe pagina de Facebook.


Lucian Bode şi ministrul apărării, Nicolae Ciucă, au vizitat, joi, centrul de la Sibiu.


„De-a lungul timpului, în cei 70 de ani de existenţă ai instituţiei, s-au obţinut rezultate deosebite în lupta antidrog, în intervenţia antiteroristă, investigarea criminalistică, limitarea migraţiei ilegale, salvarea de victime, desfăşurarea acţiunilor de ordine publică şi, în curând, în lupta împotriva răspândirii virusului SARS-Cov-2”, a mai transmis Bode.


Experimentul din Finlanda în care se folosesc câini dresați să miroasă persoanele infectate cu noul coronavirus a dat primele rezultate, anunțau la finalul lunii octombrie autoritățile finlandeze.


”Am efectuat 16-17.000 de teste PCR pe aeroport și mai puțin de un procent este pozitiv”, a explicat atunci Timo Aronkytö, viceprimarul orașului Vantaa. În concluzie, rezultatele testelor PCR sunt ”aproape identice” cu cele găsite de câini, spun oamenii de știință aflați în spatele studiului.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă