LOVITURĂ DE STAT în Sudan: Miniștrii și membrii civili ai consiliului de stat, ARESTAȚI/ Ce s-a întâmplat cu premierul

1 lună in urmă 13

Sudan - imagine de arhivă Sudan - imagine de arhivă

Situație tensionată în Sudan, acolo unde miniștrii și membrii civili ai consiliului de stat au fost arestați, chiar în această dimineață, de armată, ca urmare a unei lovituri de stat. Surse oficiale citate de Sky News Arabia susțin că premierul Abdallah Hamdok s-ar afla și el în arest la domiciliu.

LUNI, 25 OCTOMBRIE 2021, 09:22

SURSĂ: Realitatea.NET AUTOR: Dana Bărăgan

Informația privind arestările a fost publicată pe Facebook, principalul grup politic prodemocrație transmițând că cel puțin cinci oficiali guvernamentali au fost reținuți, relatează The Guardian citat de HotNews.ro.

Grupul Asociația Profesioniștilor din Sudan a făcut apel la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de această lovitură de stat. Potrivit aceleiași surse, internetul și semnalul telefoanelor mobile au picat în multe regiuni din țară.

Arestările au loc după săptămâni de tensiuni între liderii civili și cei militari.

De altfel, aceasta nu este prima tentativă de lovitură de stat. Mai exact, în luna septembrie a acestui an, Sudanul s-a mai confruntat cu o tentativă eșuată care a scindat țara în două tabere: cea a islamiștilor conservatori care vor o guvernare militară și cea care a ieșit în stradă forțând înlăturarea de la putere a fostului lider autocrat Omar al-Bashir.

Încă din primăvară, respectiv din martie, capitala țării a fost zguduită de masive demonstrații în sprijinul guvernului interimar și al tranziției către o conducere civilă.

În ultimele zile lucrurile au escaladat, ambele tabere organizând proteste. În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, trimisul special al SUA pentru zona Africii Jeffrey Feltman s-a întâlnit cu reprezentanții ambelor tabere în încercarea de a media o înțelegere între militari și civili, mai arată sursa citată.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă