Lotul ABV2856 de la AstraZeneca, retras săptămâna trecută, „din precauție”, se întoarce în centrele de vaccinare. Cum motivează autoritățile române decizia

1 lună in urmă 15


Autoritățile au decis, vineri, să anuleze decizia măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică AstraZeneca, potrivit unui comunicat transmis de Comitetul Naţional de Vaccinare anti-COVID.


"Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate", a transmis CNCAV.


CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.Lotul ABV2856 a fost carantinat în România pe 11 martie ca "măsură de precauție extremă" și a fost depozitat în condiții de siguranță.


„Am făcut o evaluare cât se poate de rapidă a tipului de vaccin pe care l-am primit și al loturilor transmise, în România prima tranșă recepționată pe 7 februarie a fost din acest lot, de aproximativ 81.600 de doze și au fost utilizate 77.049 de doze din acest al doilea lot de ABV2856. Au mai rămas neutilizate 4257 de doze. Sunt carantinate, ele vor fi păstrate în condiții de respectare a lanțului de frig și în momentul în care vom avea o concluzie a EMA se va decide ce se va întâmpla cu ele.”, a anunțat atunci Valeriu Gheorghiță, președintele campaniei de vaccinare.


Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunța săptămâna trecută  că în 22 de judeţe ale ţării au fost folosite peste 77.000 de doze din lotul AstraZeneca ABV2865, suspendat temporar de autorităţi.


După anunțul Agenției a Medicamentului, reprezentații Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea au anunțat că „nu există dovezi ale unor probleme legate de loturile specifice de vaccin sau de anumite unități de producție”.„Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii în sănătate”, se arată în comunicatul CNCAV.


Vaccinul AstraZenenca e sigur și eficient, a decis comitetul Agenției Europene a Medicamentului. Însă EMA va continua să studieze o posibilă legătură între vaccin şi formarea unor tromboze la persoane vaccinate.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă