Los Angeles Times despre șansa României la Oscar: „Va câștiga Colectiv două nominalizări sau va fi trântit cu indiferența înghețată descrisă chiar în film?”

1 lună in urmă 4

Los Angeles Times a pronosticat în ediția de vineri că documentarul ”Colectiv”, propunerea României la Premiile Oscar, va prinde o dublă nominalizare, dar vorbește și despre posibilitatea ”de a fi trântit cu indiferența înghețată descrisă chiar în film”.

Cotidianul cel mai important din regatul filmelor, Hollywood, Los Angeles Times, a dedicat un articol predicțiilor nominalizărilor Oscar la toate cele 23 de categorii. În privința României, care de 35 de ani se luptă pentru o nominalizare, totul e posibil, crede ziarul: triumful în premieră sau eșecul obișnuit.

Când se referă la categoria de fim internațional, unde 93 de țări au făcut propuneri și au rămas 15 dintre ele, LA Times se întreabă: ”Oare captivantul și disperantul Colectiv, prezent pe lista scurtă și aici, și la documentar, va câștiga două nominalizări? Sau va fi trântit cu indiferența înghețată descrisă chiar în film?”.

Citată de Libertatea, întrebarea ziarului american este pusă chiar în stilul ”Colectiv”, filmul lui Alexander Nanau fiind, în expresia presei internaționale, o dovadă a luptei jurnalistice și cetățenești împotriva corupției și resemnării.

”Colectiv demonstrează potențialul pe care îl are curajul moral să reziste chiar când se fac cele mai cumplite eforturi de a-l sufoca”, scrie IndieWire, recomandând, într-un articol de vineri, filmul lui Alexander Nanau printre cele mai bune filme de vizionat, selecție realizată pe toate platformele majore de streaming. În SUA, ”Colectiv” poate fi văzut pe Hulu, în România pe HBO Go.

Votarea pentru nominalizările Oscar s-a încheiat miercuri, pe 10 martie. Opțiunile miilor de membri ai Academiei Americane de Film se centralizează în chiar aceste zile și rezultatele vor fi comunicate, luni, pe 15 martie, ora 5 dimineața la Hollywood, ora 15 la București. Anunțul poate fi urmărit pe siteul Oscar.

VIDEO Trailer-ul documentarului „Colectiv”

Articolele GSP au ajuns în sute de publicații din toată lumea

Investigațiile jurnalistice ale Gazetei Sporturilor de după Colectiv, care au tratat corupția din sistemul de sănătate până la vârful puterii politice, fuseseră citate internațional și înainte de apariția documentarului Colectiv.

Dar, odată cu lansarea acum un an a filmului, Gazeta Sporturilor a ajuns la un nivel de prezență în presa internațională și în mediile publice și jurnalistice neatins niciodată de vreo publicație din România.

„Un ziar de sport are puterea, se pare, să remodeleze o societate”, scrie recent revista britanică Empire.

INTRĂ AICI PENTRU investigațiile jurnalistice ale Gazetei Sporturilor

Dubla crimă din Onești care a tulburat România. Ce s-a aflat despre soția lui Gheorghe Moroşan

Libertatea

Playtech: Laurette, BĂTUTĂ după ce nu s-a înțeles la bani pentru o noapte de amor. Ce TARIF are mulatra
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă