Locuri de o frumusețe stranie - GALERIE FOTO

2 luni in urmă 31

Lumea este un loc minunat și în egală măsură straniu. Sunt peisaje care îți taie răsuflarea, deși fiecare loc de pe acest Pământ are propriile sale caracteristici. Unele trăsături nu sunt doar unice, ci ne pot părea de-a dreptul ciudate. Este vară, este vacanță și ar fi trebuit să fie acel timp al anului când ne propuneam să mergem și să vedem locuri noi. Pandemia ne-a dat iar planurile peste cap, dar până călătoriile oriunde în această lume vor fi din nou posibile, vă propunem o selecție de fotografii cu locuri ce ar merita vizitate.

Lacul Natron are o compoziție chimică a apei unică pe Pământ, dar toxică pentru multe viețuitoare Foto: Profimedia

Lacul Natron are o compoziție chimică a apei unică pe Pământ, dar toxică pentru multe viețuitoare Foto: ProfimediaCuloarea stranie a lacului Natron se datorează în timpul evaporării unor cianobacterii Foto: ProfimediaLacul Natron văzut din spațiu Foto: Profimedia„Un ochi pe cer”. Mii de păsări flamingo se strâng în jurul unui „ochi” în momentul în care afințitul se reflectă în apa lacului Natron Foto: ProfimediaUn imens cârd de flamingo zboară pe deasupra lacului Natron care are forme și culori parcă din altă lume Foto: ProfimediaMii de flamingo pe lacul Natron se strâng într-o formă ce din aer pare irisul unui imens ochi Foto: ProfimediaVedere aeriană a zecilor de formațiuni denumite „cercurile zânelor” care s-au format în nisip în deșertul Namibia Foto: ProfimediaInițial s-a crezut că „cercurile zânelor” care se pot observa în deșertul Namib sunt opera termitelor Foto: Profimedia„Cercurile zânelor” din deșertul Namib sunt rezultatul condițiilor meteo, vremea fiind marcată de precipitaţii puternice urmate de evaporări rapide, au arătat noi studii Foto: ProfimediaPlaja roșie din Panjin, China, datorează această culoare unei plante roșii care crește în zonă Foto: ProfimediaLacul Hillier, cu apă roz deosebit de sărată, este una dintre minunile naturale ale Australiei Foto: ProfimediaTerasele de calcar din Pamukkale, Turcia, sunt străbătute de un pârâu cu apă caldă Foto: ProfimediaMarea Gaură Albastră din Belize este o dolină rotundă cu diametrul de 305 m și adâncă de 120 m Foto: ProfimediaMai multe teorii încearcă să explice forma de excepție a acestor arbori din Pădurea Strâmbă din Gryfino, Polonia Foto: ProfimediaMuntele Fuji cu pădurea Aokigahara, supranumită și pădurea sinucigașilor, un loc pe cât de frumos, pe atât de înconjurat de mituri și povești de groază Foto: ProfimediaCopacul „sângele dragonului” este specific arhipelagului Socotra din Yemen Foto: ProfimediaLiniile Nazca reprezentând o parte din coada unei păsări colibri, în deșertul de coastă din sudul Peru Foto: ProfimediaAnsamblul monoliților de la Stonehenge, construit cu peste 3.000 de ani înainte de Hristos, este deja în patrimoniul UNESCO Foto: ProfimediaFormațiunile din gresie au fost „sculptate” de natură, de-a lungul a milioane de ani, sub forma stranie a unor spiriduși în Goblin Valley din statul american Utah Foto: Profimedia„La Mano del Desierto” (Mâna deșertului), un monument cu o înălțime de 11 metri aparținând sculptorului Mario Irarrazabal poate fi văzută din 1992 în deșertul Antofagasta din Chile Foto: Profimedia

,

Lacul Natron, un loc ce oferă peisaje venite parcă din altă lume

Una dintre destinațiile nelipsite în mai toate clasamentele de acest gen este lacul Natron, un lac sărat din nordul Tanzaniei, aproape de granița cu Kenya, care oferă peisaje uluitoare, surprinse inclusiv din spațiu. Este un loc unic pe pământ. Ciudata culoare roșie a lacului se datorează diferitelor înfloriri de alge, dar și compoziției chimice neobișnuite a apei.

Situat în Valea Marelui Rift African, într-o zonă vulcanică. temperatura lacului poate depăși 40 de grade Celsius. Tocmai de aceea, apa lacului Natron este un mediu extrem de ostil, cu un grad ridicat de alcalinitate (ph 9-10,5), astfel că cele mai multe organisme vii nu sunt capabile să trăiască aici. Excepție face spirulina, o algă albastru-verzuie cu pigmenți roșii care este hrana favorită a păsărilor flamingo. Cum puține animale de pradă pot supraviețui pe malul lacului, Natron este un teren propice pentru dezvoltarea celei mai mari comunități de flamingo din estul Africii. 

Lacul Natron a fost numit astfel, tocmai pentru că bazinul său găzduiește un amestec natural de substanțe ce poartă chiar denumirea de natron (carbonat de sodiu decahidrat), un „coctail” care era utilizat în antichitate de către egipteni la ritualurile de mumificare. Această substanță a ajuns aici din cauza erupțiilor vulcanice acumulate din apropiere.

Pe măsură ce apa se evaporă în timpul sezonului secetos, nivelul de salinitate crește până la punctul în care microorganismele iubitoare de sare încep să se dezvolte. Printre organismele iubitoare de sare se numără unele cianobacterii, bacterii minuscule ce cresc în apă și își produc propria hrană prin fotosinteză, la fel ca plantele. Pigmentul roșu din cianobacterii produce roșul intens al apelor deschise ale lacului.

În afară de două specii de pești și unele nevertebrate, pentru alte animale apropierea de acest lac este fatală. Apa fiebinte și toxică ucide și transformă în „stane de piatră” păsările ce ating suprafața, conservându-le într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă