Locația primelor jocuri olimpice din antichitate, amenință de incendiile din Grecia

2 luni in urmă 46

Pompierii continuă să se lupte împotriva incendiilor majore cu care se confruntă Grecia, inclusiv cu unul care ar putea pune în pericol situl arheologic al primelor jocuri olimpice antice, relatează Euronews.

Forțe impresionante de intervenție au fost dislocate lângă satul Olimpia Antică pentru a proteja situl din vestul peninsulei Peloponez.

O atracție importantă pentru turiști, acest sat a fost evacuat miercuri, împreună cu alte șase așezări din zonă, ca măsură de prevenție în fața incendiilor care cauzează tot mai multe distrugeri în Grecia.

Peste 20 de case au fistruse de „flăcările care se îndreaptă acum spre zona Lala”, o zonă de pădure muntoasă la nord-est de situl antic, a declarat joi dimineață prefectul Nektarios Farmakis, intervievat de agenția de știri greacă ANA.

Incendiile izbucnite în Grecia au fost ajutate de temperaturile foarte ridicate din această săptămână din sudul Europei, care au provocat incendii majore și în Turcia, Italia sau Spania.

Joi dimineață, peste 170 de pompieri, ajutați de aproximativ 50 de vehicule și șase elicoptere și avioane, încă se luptau cu flăcările.

Forțe suplimentare au fost desfășurate pe insulă Evia, la aproximativ 200 km est de Atena, scena unui incendiu violent și necontrolat care a izbucnit marți într-o zonă muntoasă și împădurită, afectată de temperaturile arzătoare din ultimele zile.

Sute de case au fost distruse, precum și peste 25.000 de hectare de pădure de pini, conform estimărilor inițiale.

Aproximativ 90 de persoane au fost evacuate pe mare miercuri de pe plaja Rovies din nord-vestul insulei de către garda de coastă greacă. În Atena, locuitorii au fost sfătuiți să nu părăsească locuințele și să închidă geamurile, din cauza norului gros de fum provocat de incendiile din apropiere.

Pompierii au declarat joi dimineață că au fost nevoiți să se ocupe de 92 de incendii forestiere în ultimele 24 de ore în Grecia, în scădere față de 118 raportate miercuri seară de ministrul adjunct al Protecției Civile Nikos Hardalias.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă