Lloyd Austin va fi numit secretar al Apărării în administrația Biden. Pentagonul va avea primul său șef de culoare (presă)

2 luni in urmă 1

Generalul în retragere Lloyd Austin, care s-a aflat în fruntea comandamentului forţelor americane din Orientul Mijlociu în administraţia Obama, urmează să fie numit secretar al Apărării în noua administrație Joe Biden, relatează presa americană citând surse sub acoperirea anonimatului. Dacă informația se va confirma, Lloyd Austin va deveni primul șef de culoare al Pentagonului. 

În vârstă de 67 de ani, Lloyd Austin a condus Comandamentul Central al SUA (CENTCOM) în perioada 2013-2016, după care a trecut în retragere. Dacă va fi numit, el va avea nevoie de o derogare din partea Congresului pentru a putea ocupa această poziţie în cadrul executivului american deoarece au trecut mai puţin de şapte ani de când a fost activ în armată. Așa s-a întâmplat și în cazul generalului Jim Mattis, numit șef al Pentagonului în administrația Trump.

Nominalizarea lui Austin ar putea atrage critici, însă, din partea cercurilor progresiste având în vedere rolul său în consiliul de administraţie al mai multor companii, inclusiv al corporaţiei producătoare de arme Raytheon Technologies, scrie Agerpres, care citează Politico. În plus, favorită pentru această funcție era considerată Michelle Flournoy, subsecretar al apărării pentru politici în primul mandat al preşedintelui Barack Obama, care, dacă ar fi fost nominalizată, ar fi devenit prima femeie șef al Pentagonului. 

Ca șef al CENTCOM, generalul Austin a supervizat operațiunile din Orientul Mijlociu în perioada în care aflat în plină ascensiune, organizația Stat Islamic începuse să atace orașe în Irak, ceea ce a dus la o intervenție militară americană. Ca vicepreședinte, Biden avea această zonă de responsabilitate și a lucrat îndeaproape cu generalul Austin. Generalul a supervizat și retragerea trupelor americane din Irak, o uriașă operațiune logistică, iar experiența sa în acest domeniu ar putea fi necesară în elaborarea strategiei pentru campania de vaccinare din Statele Unite, scrie The Washington Post.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă