Liviu Dragnea ar putea scăpa de cel mai greu dosar. Acuzațiile din ”Tel Drum”, aproape de prescriere

2 luni in urmă 2

Liviu DragneaLiviu Dragnea

Dosarul Tel Drum, care îl așteaptă pe Liviu Dragnea la ieșirea din închisoare, riscă să rămână în aer. Faptele s-ar putea prescrie până la o eventuală decizie definitivă în instanță. Recent, șeful DNA a anunțat că părțile din dosar au cerut să asculte toate înregistrările, relatează Realitatea Plus. 

SÂMBĂTĂ, 27 FEBRUARIE 2021, 15:29

SURSĂ: Realitatea Plus

AUTOR: Irina Chirtoc

Este vorba despre sute de ore de interceptări, probe cu ajutorul cărora procurorii DNA vor să dovedească acuzațiile lansate de ani buni împotriva fostului lider al PSD. 

Părțile din dosar au cerut acces la aceste interceptări și, pentru că studierea lor durează, faptele s-ar putea prescrie înainte de dicizia instanței. 

Șeful DNA, despre dosarul lui Dragnea - TELDRUM: „Se lucrează, dar se administrează probe în continuare”

”Dacă s-ar ajunge la prescriere, este exclusiv vina statului pentru modul în care a ajuns să redacteze legi și a Parlamentului care a permis o asemenea gogomănie. 
Solicitarea de a avea acces la interceptări este normală. Mulți oameni au ajuns la pușcărie pe baza unpr minciuni”, a declarat, la Realitatea Plus, avocatul Adrian Cuculis.

Dosarul Tel Drum a fost deschis în 2016, iar un an mai târziu fostul lider PSD a fost pus sub acuzare pentru 5 infracțiuni, două de abuz în serviciu, două de fraudă cu fonduri europene și una de constituire de grup infracțional organizat. Procurorii susțin că firma de construcții din Teleorman este controlată, prin interpuși, de către Liviu Dragnea, dar acesta a negat vehement acest lucru.

Rechizitoriul procurorilor consemnează faptul că, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”. Data de implementare a acestui proiect era 31 decembrie 2015.  Licitația a fost câștigată de firma WFA Impex SRL. După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

În cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA și reprezentantul WFA Impex SRL au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale: au simulat procedura de atribuire, reprezentanții Tel Drum SA fiind în realitate cei care au negociat prețul și condițiile achiziției utilajului de la firma furnizoare, în timp ce WFA Impex SRL a fost doar un satelit al Teldrum în procedură și au dat firmei WFA Impex SRL informațiile privind derularea proiectului, condițiile de participare și documentația tehnică înainte de publicarea anunțului de cerere de oferte, prin aceasta eliminând caracterul concurențial al procedurii de atribuire. 
Documentele cu conținut nerealau fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă.

Această parte a complicatului dosar Teldrum s-a construit în baza unei sesizări din partea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, înregistrată la data de 16 mai 2017.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă