LIVEVIDEO LIVETEXT Rusia se mobilizează în sprijinul lui Navalnîi: Poliția din Moscova a început să ridice manifestanți / 15.000 de persoane au ieșit în stradă în Orientul Îndepărtat / Proteste și la -50 de grade, în Siberia

1 lună in urmă 1

Protestatarii ruși ies sâmbătă în stradă, la îndemnul opozantului Alexei Navalnîi, încarcerat săptămâna aceasta la întoarcerea în țară. Manifestațiile au început în Orientul Îndepărtat, acestea punând la încercare sprijinul popular pentru regimul Putin, acuzat de otrăvirea lui Navalnîi și vizat de tot mai multe sancțiuni ale Occidentului.

Opozantul a făcut apel la proteste contra arestării sale și a clasei politice ruse. Mai mulți dintre colaboratorii săi au fost arestați în ultimele zile, iar autoritățile au cerut ca postările de pe rețelele sociale care promovează manifestațiile să fie șterse.

Protestul din Moscova, LIVEVIDEO:

Desfășurarea evenimentelor de sâmbătă din Rusia, LIVETEXT pe HotNews.ro:

----------------

12.14 Poliția din centrul Moscovei a început să intre în grupurile de oameni și să ridice oameni din Piața Pușkin, unde, la ora 14.00 (13.00 ora României) urmează să înceapă protestul. Forțele de ordine au pus baricade în jurul Pieței Pușkin și au fost aduși muncitori care să schimbe pavajul, o încercare evidentă de a încurca demonstrația ce urmează să aibă loc acolo.

În zonă sunt raportate probleme cu funcționarea internetului.

12.09 Oleg Stepanov, șeful biroului lui Navalnîi din Moscova a fost ridicat din biroul său.

Protestele au început și în Ekaterinburg – unde sunt minus 30 de grade celsius, dar și în Ufa, Chelyabinsk și alte orașe din Rusia Centrală

12.04 Cel puțin 15.000 de persoane au participat la protestele din Siberia și Orientul Îndepărtat, potrivit estimărilor corespondenților MBKh, iar peste 174 de persoane au fost reținute până acum în 25 de orașe, transmite OVD-Info

----------------

Protestele au început în Orientul îndepărtat, zeci de persoane fiind deja arestate, potrivit Moscow Times.

Forțele de ordine au început să-i rețină pe cei care au ieșit în stradă în Novosibirsk, potrivit postului online independent Dozhd.

De asemenea, autoritățile au eliberat străzile din Vladivostok, unde, la momementul publicării acestui articol este aproape ora 19.00.

Potrivit Novaya Gazeta se intervine în forță contra mulțimii, iar cel puțin o persoană a fost dusă la dubă în stare de inconștiență. În Siberia, în afară de Novosibirsk, al treilea cel mai mare oraș rus, proteste mai au loc și în Tomsk, Omsk, Ulan-Ude, Kemerovo și alte localități.

Ce se întâmplă în Tomsk, orașul unde a fost otrăvit Navalnîi:

”Nu plecăm”, se scandează la manifestația masivă din Irkutsk:

Până la 10.00 (ora României) cel puțin 48 de persoane fuseseră ridicate de forțele de ordine în 13 orașe, potrivit site-ului independent de monitorizare a activității politice OVD-Info.

Un mic protest a fost ținut și în orașul Yakutsk, în ciuda unor temeraturi de aproximativ minus 50 de grade Celsius.

În fața mobilizării prevăzute pentru sâmbătă, Kremlinul, Parchetul și ministerul de Interne au avertizat de zilele trecute asupra riscurilor de participare la manifestații „ilegale”.

După arestarea sa, duminică, Alexei Navalnîi a ripostat marți prin difuzarea unei anchete privind o imensă și somptuoasă proprietate de care ar beneficia președintele Vladimir Putin, la țărmul Mării Negre, și a cărei construcție ar fi costat peste un miliard de euro.

Vineri dimineața, videoclipul de aproape două ore avea peste 54 de milioane de vizualizări pe YouTube, un record pentru o anchetă a lui Navalnîi.

Opozantul a fost arestat în 17 ianuarie, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost tratat după o otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă