LIVETEXT Summit tensionat la Geneva Începe prima întâlnire între președinții Biden și Putin. Liderul de la Kremlin a aterizat în Elveția

1 lună in urmă 22

Prima întâlnire între președinții Biden și Putin începe în scurt timp la vila La Grange de pe malul Lacului Geneva, liderul rus sosind deja în Elveția pentru un summit istoric având în vedere contextul tensionat al relațiilor dintre cele două state și lista destul de lungă a disensiunilor pe diferite dosare, începând cu amestectul Rusiei în alegerile prezidențiale americane și continuând cu atacurile cibernetice la care au fost supuse instituții și companii americane de către hackeri ruși.

13.42: Președintele rus Vladimir Putin este primul care aterizează în Elveția, în vederea summitului. Coloana oficială se îndreaptă către locul întâlnirii, vila La Grange, de pe malul Lacului Geneva.

----
Un alt subiect sensibil este cel al drepturilor omului, cazul Alexei Navalnîi fiind pe agenda americană, dar și un eventual schimb de prizonieri. Washingtonul mai este interesat și de retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Biden intrând la convorbiri după discuțiile cu aliații din cadrul summitului NATO.

Relațiile bilaterale s-au degradat continuu în ultimii ani, ajungându-se la situația în care cele două state nu au la această oră ambasadori la Washington și Moscova.

Cei doi lideri vor încerca însă să ajungă la un numitor comun pe teme precum acordul privind controlul armelor și arsenalul nuclear sau schimbările climatice.

Nu se știe exact cât va dura întrevederea, în schimb sunt anunțate conferințe de presă separate.

Dacă până nu demult Biden spunea despre Putin că este ”un criminal”, fără suflet, cu puțin timp înaintea summitului, președintele american a declarat că își dorește o ”relație stabilă și predictibilă” cu Rusia. Biden a mai spus că acesta este un ”adversar pe măsura” SUA și că nu se pune problema dacă poate avea încredere în Putin, ci dacă se ajunge la un acord asupra temelor discutate.

Ultimul summit între președinții american și rus a avut loc în vara lui 2018, la Helsink , Vladimir Putin având atunci discuții cu Donald Trump. La acea dată, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună în care Trump l-a susținut pe Putin în ce privește acuzațiile de imixtiune în alegerile americane, respingându-le și dând o lovitură de imagine propriilor servicii de informații americane.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă