LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 211 | Situația de la centrala nucleară Zaporojie „se deteriorează și mai mult”, anunță AIEA

2 zile in urmă 18

Atacurile de miercuri ale forțelelor ruse asupra zonei în care se află centra nucleară de la Zaporojie au provocat pagube, potrivit operatorului nuclear ucrainean, Energoatom, care precizează că a fost deteriorat echipamentul de comunicații al uneia dintre unități. Tot ieri, președintele Vladimir Putin amenințat cu bomba nucleară și anunțat mobilizarea parțială, în primul discurs adresat rușilor, după declanșarea războiului din Ucraina.

07:30 - Acum 24 minute
22-09-2022

Șeful AIEA afirmă că situația din Zaporojie „se deteriorează și mai mult”

„Situația se deteriorează și mai mult și nu ne putem permite luxul de a aștepta să se întâmple ceva catastrofal”, a avertizat miercuri directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, potrivit AFP.

„Atât timp cât continuă bombardamentele, riscurile sunt enorme”, a adăugat șeful AIEA.

Declarațiile lui Grossi au fost făcute miercuri după o reuniune privind situația la reprezentanța Franței la ONU, inaugurată de președintele Emmanuel Macron.

Șeful AIEA a transmis că a discutat și cu șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, dar și ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

După întâlnirea cu aceștia, nu s-a ajuns la un acord privind stabilirea unei zone de protecție în jurul centralei, a spus Grossi, dar a precizat că „negocierile reale privind parametrii” acestei zone abia „au început”.

Forțele ruse au bombardat din nou în zona centralei nucleare de la Zaporojie, a anunțat, ieri, 21 septembrie, Energoatom, operatorul nuclear ucrainean, care precizează că în urma atacului a fost deteriorat echipamentul de comunicații al uneia dintre unități.

21 sept. - Acum 9 ore
21-09-2022

China spune că poziția sa cu privire la suveranitatea Ucrainei nu se schimbă, după anunțul lui Putin de mobilizare a rezerviștilor

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a cerut părților „să participe la dialog și consultări și să găsească o modalitate de a rezolva problemele de securitate ale tuturor țărilor” în urma anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Federația Rusă și posibilitatea utilizării armelor nucleare.

„Poziția Chinei cu privire la Ucraina rămâne consecventă și clară. Suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor trebuie respectate, obiectivele şi principiile Cartei ONU trebuie urmărite, preocupările de securitate legitime ale tuturor ţărilor trebuie luate în considerare şi toate eforturile în favoarea unei rezolvări paşnice a crizelor trebuie susţinute”, a spus Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe.

„Facem apel la părţile interesate să implementeze un armistiţiu prin dialog şi consultare şi să găsească o soluţie care să satisfacă preocupările de securitate legitime ale tuturor părţilor, imediat ce va fi posibil”, a precizat Wang Wenbin.

Pe 28 februarie, la patru zile după invazia Rusiei din Ucrainei, ministerul afacerilor externe al Republicii Populare Chineze a cerut respect și sprijin pentru integritatea teritorială a tuturor țărilor.

21 sept. - Acum 11 ore
21-09-2022

Rusia a eliberat zece prizonieri de război străini capturați în Ucraina

Guvernul Arabiei Saudite a anunțat, miercuri, că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război, în urma medierii prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman.

Se precizează că din grup fac parte cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat, eliberați ca parte a unui schimb de prizonieri de război între Rusia și Ucraina.

Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte după ce a fost capturat în estul Ucrainei, se află printre cei eliberaţi, transmite BBC.

„Autoritățile saudite i-au primit și transferat din Rusia în Regat și facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranță în țările lor”, se arată într-un comunicat al ministerului saudit de externe.

21 sept. - Acum 11 ore
21-09-2022

Rușii mobilizați vor fi trimiși pe front după ce se vor antrena cel puțin o lună

Pregătirea cetățenilor ruși care vor fi mobilizați pentru a participa la „operațiunea militară specială” din Ucraina va dura mai mult de o lună, a declarat, miercuri, Viktor Bondarev, șeful Comitetului pentru Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse.

„Desigur, nu vor ajunge acolo într-o lună. Vor ajunge acolo după ce se va lua decizia că da, acești oameni, aceste unități sunt pregătite pentru luptă”, a spus Viktor Bondarev într-un interviu pentru canalul TV Vmeste-RF.

Mai multe detalii: Rușii care vor fi mobilizați se vor pregăti mai mult de o lună înainte de a fi trimiși la război în Ucraina, susțin autoritățile de la Moscova

21 sept. - Acum 12 ore
21-09-2022

Rușii au ieșit în stradă, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială

Sute de oameni au fost reținuți în Rusia miercuri, după ce au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva mobilizării militare parțiale anunțate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, relatează The Moscow Times.

Primele manifestări au avut loc în Siberia și în estul îndepărtat, de unde au apărut imagini cu forțele de ordine intervenind violent pentru a-i risipi pe protestatari sau pentru a-i reține.

În același timp, procuratura din Moscova a avertizat că persoanele care fac apel la organizarea de evenimente în masă neautorizate și care participă la proteste „ilegale” vor fi pedepsite conform legislației în vigoare.

Mai multe detalii: Proteste în Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială. Manifestanții sunt luați cu forța de poliție – VIDEO

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă