LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 208 | Ucraina își consolidează câștigurile teritoriale din estul țării, în timp ce rușii își intensifică atacurile asupra țintelor civile

6 zile in urmă 29

Armata ucraineană a atacat și lovit mai multe fortărețe rusești, puncte de control și sisteme de apărare antiaeriană în ultimele 24 de ore, contunuând astfel să își consolideze teritoriile eliberate în partea de est a țării, a anunțat duminică Statul Major General al Ucrainei Drept răspuns, forțele ruse au intensificat atacurile asupra țintelor civile, potrivit ministerului britanic al Apărării.

18 sept. - Acum 9 ore
18-09-2022

Zelenski: Ar putea să pară liniște acum, dar noi ne pregătim

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, în mesajul său video adresat națiunii, că nu există acalmie pe front și că, dimpotrivă, Ucraina se pregătește pentru următoarea etapă a eliberării teritoriului său, relatează Ukrainska Pravda.

„Izium, Balaklia, Kupiansk și regiunea Harkov, în general, sunt orașele și așezările pe care le-am eliberat. Aceste cuvinte se aud acum. Se aud peste tot. Mariupol, Melitopol și Herson sunt cuvinte care se vor auzi și ele, dar vor răsuna și (…) mai tare când le vom elibera. Donețk, Horlivka și Luhansk – se vor auzi și ele. Djankoi, Eupatoria, Yalta – și ele vor fi auzite, de asemenea. Cu siguranță”, a spus liderul ucrainean.

„Poate că unii dintre voi s-ar putea gândi acum că după o serie de victorii există o anumită acalmie. Dar aceasta nu este acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie de cuvinte [numele orașelor eliberate – n.r.] care sunt foarte importante pentru noi toți și care cu siguranță vor fi auzite. Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă, toată Ucraina”, a mai afirmat Zelenski.

La începutul lunii septembrie, forțele armate ale Ucrainei au început o contraofensivă în regiunea Harkov. Pe 10 septembrie, Institutul pentru Studiul Războiului anunța că forțele ucrainene au penetrat liniile rusești la o adâncime de până la 70 de kilometri în unele locuri și au cucerit peste 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu, în doar cinci zile (începând din 6 septembrie) – mai mult teritoriu decât au ocupat forțele ruse în toate operațiunile lor începând din aprilie.

18 sept. - Acum 9 ore
18-09-2022

Guvernator: Aproximativ 200 de ruși au fost uciși într-o explozie, în orașul ocupat Svatove

Serhii Haidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a anunțat că aproximativ 200 de ocupanți au fost uciși, în noaptea de 17 septembrie, în urma unei explozii în orașul ocupat Svatove, informează Ukrainska Pravda.

„În Svatove a avut loc o explozie la fosta stație de autobuz, care a fost transformată în hotel. Aproximativ 200 de soldați ruși au fost uciși acolo”, a afirmat guvernatorul regiunii Luhansk, duminică, la televiziunea națională.

Haidai a mai susținut că rușii își retrag trupele în ariergardă și se pregătesc de apărare.

„Dar și depozitele explodează, de asemenea, și pot avea anumite probleme cu muniția”, a avertizat guvernatorul regional.

Potrivit acestuia, ocupanții „bruiază foarte activ toate comunicațiile, atât cele mobile, cât și internetul, și efectuează inspecții amănunțite asupra populației locale”.

Anterior în cursul zilei de duminică, Serhii Haidai anunțase că au avut loc explozii la un hotel din orașul Svatove, unde erau cazați militarii ruși.

18 sept. - Acum 9 ore
18-09-2022

Rusia a desfășurat drone de atac iraniene în Ucraina, anunță armata ucraineană

Armata ucraineană susține că Rusia a desfășurat în Ucraina drone de atac iraniene, scrie duminică The New York Times, preluat de The Guardian.

Potrivit unui oficial militar ucrainean care a vorbit cu The New York Times, rămășițe ale dronelor de atac Shahed-136 au fost descoperite la sol în timpul contraofensivei pe care Ucraina a lansat-o în regiunile din nord-estul țării în această lună.

Shahed-136 este o „dronă kamikaze care transportă un focos de aproximativ 80 de kilograme” și care poate fi lansată din spatele unui camion cu platformă, a explicat publicația americană.

Potrivit colonelului Rodion Kulagin, comandantul operațiunilor de artilerie din cadrul ofensivei de la Harkov, drona cade din cer fără niciun avertisment.

„În loc să tragi 100 de obuze de artilerie, este mai ușor să lansezi una dintre aceste drone” pentru a căuta o țintă, a afirmat Kulagin.

„Este o problemă foarte serioasă”, a spus el, adăugând că, în lipsa unor contramăsuri, dronele „vor distruge toată armata noastră”.

18 sept. - Acum 9 ore
18-09-2022

Armata ucraineană anunță că a lovit zeci de bastioane și puncte de control ale rușilor

Armata ucraineană a atacat și lovit mai multe fortărețe rusești, puncte de control și sisteme de apărare antiaeriană în ultimele 24 de ore, a anunțat duminică Statul Major General al Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Astfel, forțele aeriene ucrainene au efectuat 20 de lovituri aeriene, reușind să lovească cu succes 15 bastioane rusești și patru puncte de control ale sistemelor lor de apărare antiaeriană, a precizat Statul Major General, în actualizarea zilnică a operațiunilor de pe front.

De asemenea, artileria ucraineană a lovit nouă bastioane rusești și șapte puncte de control.

18 sept. - Acum 10 ore
18-09-2022

Primar: Explozie puternică în centrul orașului ocupat Melitopol

O explozie puternică a zguduit centrul orașului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie, a anunțat duminică primarul localității, Ivan Fedorov, potrivit Ukrainska Pravda.

“O explozie puternică a răsunat în Melitopol. Potrivit informațiilor preliminare, explozibilul a fost detonat chiar în centrul orașului – într-una dintre curțile de pe strada Yaroslav Mudry. Așteptăm detalii din partea forțelor de rezistență”, a scris Ivan Fedorov, pe contul său de Telegram.

18 sept. - Acum 10 ore
18-09-2022

Ucraina își consolidează câștigurile teritoriale din estul țării

Apărarea ucraineană continuă să își consolideze teritoriile eliberate în partea de est a țării, în timp ce forțele ruse se regrupează, a anunțat duminică armata ucraineană, potrivit CNN.

„Inamicul își regrupează trupele în direcții separate, caută modalități de a retrage rezervele și efectuează recunoașteri aeriene. Inspecțiile sunt intensificate în așezările ocupate”, a transmis Comandamentul Operațional Sud al armatei ucrainene, într-o postare pe Facebook.

Oficialii ucraineni descriu situația din regiunea sudică Herson ca fiind „tensionată”, iar un oficial militar regional a declarat că situația umanitară din așezările eliberate este dificilă.

„Poliția ucraineană, ajutoarele umanitare (apă, alimente) intră în așezările eliberate. Sarcinile primare sunt asigurarea oamenilor cu apă, electricitate, lemne de foc și materiale de construcție”, a declarat duminică Serhii Khlan, un consilier militar ucrainean, la televiziunea națională.

18 sept. - Acum 10 ore
18-09-2022

Noi imagini din camerele de tortură folosite de ruși în regiunea Harkov

Noi imagini apărute în mediul online, după ce forțele ucrainene au reușit să recucerească o mare parte din regiunea Harkov, arată nu doar atrocitățile comise de ruși, ci și modul în care rușii îi torturau pe civili și pe soldați. Aceștia erau închiși în pivnițe improvizate și, adesea, supuși unor torturi de neimaginat.

Anchetatorii ucraineni au găsit așa-numitele „camere de tortură” și dispozitive folosite de forțele ruse în mai multe zone eliberate din regiunea nord-estică Harkov, a precizat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său adresat națiunii în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit CNN.

„Peste zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov – în diferite orașe și localități”, a declarat Zelenski. „Pe măsură ce ocupanții au fugit, au abandonat și dispozitivele de tortură”, a adăugat liderul de la Kiev.

❗️ These are what the torture chambers-prison of the Katsaps in Kupyansk looks like…

Russia will bear responsibility for violating humanitarian rights and committing war crimes against the people of Ukraine#RussiaIsATerroristState #RussiaIsANaziState #UkraineRussianWar pic.twitter.com/jmQmFv13B5

— Ukraine War Now ✙ (@uarealitynow) September 17, 2022

Mai multe detalii: Imagini îngrozitoare din camerele de tortură descoperite în regiunea Harkov. Civilii erau închiși în cuști și li se aplicau electroșocuri

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă