LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 207 | Explozii puternice în Hersonul ocupat de ruși. „O operațiune antiteroristă”, scrie presa moscovită

1 săptămână in urmă 28

Mai multe explozii au avut loc, sâmbătă seară, în orașul Herson, aflat sub controlul forțelor armate ruse, însă încă nu este clar dacă armata ucraineană a intrat în oraș. Cert este că au avut loc lupte de stradă, iar imaginile postate pe rețelele de socializare arată cum blindatele ruse trag spre ținte necunoscute. Presa din Moscova a transmis că a fost vorba de o operațiune „antiteroristă”.

17 sept. - Acum 8 ore
17-09-2022

Zelenski: Am putea recurge la mijloace diplomatice pentru a recupera Crimeea

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că Ucraina ar putea recurge la mijloace diplomatice pentru a prelua din nou controlul asupra Peninsulei Crimeea, scrie Ukrainska Pravda.

„Nu există o altă opțiune, o altă soluție: trebuie să eliberăm teritoriul [Crimeei]. S-ar putea întâmpla ca [Ucraina] să recurgă la mijloace diplomatice pentru a recupera Crimeea. Este de netăgăduit faptul că oamenii din Ucraina sunt mai degrabă în favoarea căii diplomatice de rezolvare a acestei probleme. Cine va fi implicat în aceste discuții și când, nu pot spune acum. Dar, cu toate acestea, asta este ceea ce cred eu”, a răspuns Zelenski, întrebat dacă Ucraina poate recupera peninsula anexată de Rusia în 2014.

Liderul de la Kiev a subliniat că „Ucraina își va găsi pacea doar atunci când își va lua înapoi tot teritoriul”.

17 sept. - Acum 9 ore
17-09-2022

Zelenski: Armata ucraineană a luat prizonieri sute de soldați ruși în timpul contraofensivei

Forțele armate ucrainene au capturat câteva sute de soldați ruși în timpul contraofensivei din regiunea Harkov, îmbunătățind astfel semnificativ “fondul” Ucrainei de schimb de prizonieri de război, afirmă președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat agenției Reuters, potrivit Ukrainska Pravda.

„În orice caz, pot să vă spun cu sinceritate că Rusia a luat prizonieri mai mulți soldați de-ai noștri decât deținem noi soldați ruși sau mercenari – teroriștii – care lucrează pentru Federația Rusă. Așa că obiectivul nostru este de a reîntregi acest fond [fondul de schimb de prizonieri – n.r.]”, a afirmat liderul de la Kiev.

“Mă adresez soldaților ruși: va fi bine pentru ei dacă se vor predea. Îi tratăm ca prizonieri de război în conformitate cu Convențiile de la Geneva. Scopul nostru este să avem mai mulți dintre ei, astfel încât să ne putem aduce înapoi soldații deținuți în Rusia. Deci avem obiectivul de a alimenta fondul”, a precizat Zelenski.

“Și, ca să fiu sincer, această operațiune [contraofensiva din regiunea Harkov – n.r.] ne-a permis să aducem o contribuție semnificativă la fondul de schimb de prizonieri”, a mai spus președintele ucrainean.

Întrebat câți soldați ruși au fost luați prizonieri în timpul contraofensivei, Zelenski a spus că este vorba de „sute” dintre ei.

17 sept. - Acum 9 ore
17-09-2022

Zelenski: A negocia cu Rusia din cauza fricii de arme nucleare este începutul celui de-al Treilea Război Mondial

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu crede că Rusia va folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, dar a lansat, într-un interviu acordat Reuters, un apel către liderii mondiali să oprească amenințările Rusiei, scrie Ukrainska Pravda.

„Este vorba de distrugerea planetei, de începutul acestui proces. Nu pot să înțeleg cum serviciile speciale, agențiile de informații ale lumii, mințile puternice ale lumii pot permite Rusiei să aibă măcar o șansă să se gândească la asta. Sincer să fiu, mi se pare că acest lucru nu se va întâmpla (utilizarea armelor nucleare de către Rusia, n.r.). Cu toate acestea, nu putem prezice nimic definitiv în legătură cu acest stat”, a afirmat liderul de la Kiev.

“Dar, îmi pare rău că spun asta, să vă fie frică de ceva ce poate face acest stat și, prin urmare, să ajungeți la un acord cu el într-un fel sau altul, este cel mai rău rezultat posibil. Tocmai atunci acesta va fi începutul celui de-al treilea război mondial”, a precizat președintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că „nu poate exista un dialog cu oameni care amenință cu armele nucleare”.

„Trebuie să ne gândim cum să continuăm să trăim în lume fără astfel de oameni”, a spus el.

Potrivit președintelui ucrainean, atunci când cunoscuți politicieni ruși spun în ce cazuri Rusia ar putea folosi arme nucleare, „tot ceea ce urmează după cuvintele «în caz de», «în anumite condiții», nici măcar nu ar trebui ascultat”.

„Este necesar să înțelegem cine a spus-o și să facem tot posibilul pentru ca această persoană să nu mai spună nimic și să nu mai amenințe pe nimeni”, a subliniat Zelenski.

17 sept. - Acum 10 ore
17-09-2022

Exploziile din Herson, produse în urma unui incident „antiterorist”, anunță presa rusă

Forțele ruse au fost implicate sâmbătă seară într-o operațiune „antiterorist” în orașul ocupat Herson, din Ucraina, relatează publicația EuroWeekly News, care citează presa rusă.

Potrivit sursei citate, „militanții” care se instalaseră într-o clădire nerezidențială din oraș au fost eliminați.

Imagini video încărcate pe rețelele de socializare arată trupe ruse în vehicule blindate trăgând asupra unor ținte încă necunoscute.

? A „counter-terrorist operation” is underway near the railway station in #Kherson. Heavy military equipment is involved. Russian security forces „destroy militants” who have settled in a non-residential building. – Russian media pic.twitter.com/8uThS5dvOi

— Breaking News 24/7 (@Worldsource24) September 17, 2022

Potrivit jurnalistului independent independent Sotiri Dimpinoudis, mai multe surse locale au confirmat activitatea militară în oraș și în jurul acestuia. Focuri de armă și explozii au avut loc în diferite părți ale orașului.

Confruntările de sâmbătă seară vin în contextul în care forțele ucrainene se apropie tot mai mult de orașul care în prezent este apărat de trupele ruse.

#Breaking: Update – Confirmed by multiple locals in the city of #Kherson in #Ukraine, they say #Russia{n occupied troops started shooting heavy at multiple targets around and in the city, would there be an armed civilian insurrection, or is the UKR Army closing in their positions pic.twitter.com/e1NOfRdOFv

— Sotiri Dimpinoudis (@sotiridi) September 17, 2022

În acest moment, nu este clar dacă armata ucraineană a intrat în oraș sau dacă este vorba de o insurecție a locuitorilor Hersonului împotriva ocupanților.

17 sept. - Acum 10 ore
17-09-2022

O nouă cameră de tortură, descoperită într-un oraș eliberat din Harkov

Armata rusă a torturat civili într-o pivniță a „miliției populare” din orașul Kozacha Lopan, în perioada în care acesta s-a aflat sub ocupație, a anunțat procuratura din regiunea Harkov, potrivit Ukrainska Pravda.

„Forțele de ordine au descoperit că, în perioada în care așezarea (Kozacha Lopan, n.r.) s-a a aflat sub ocupație, reprezentanții Rusiei au creat o pseudo-agenție de aplicare a legii. În pivnița clădirii în care se afla agenția a fost organizată o cameră de tortură în care civilii erau supuși la torturi inumane”, a transmis Biroul procurorului regional din Harkov, într-un comunicat publicat pe Facebook.

Mai multe detalii: O nouă cameră de tortură, descoperită în Harkov, în beciul unei clădiri a poliției separatiștilor. Civilii, curentați cu un aparat special

17 sept. - Acum 10 ore
17-09-2022

Explozii puternice în Hersonul ocupat

Patru explozii puternice au fost auzite, sâmbătă seară, în orașul Hersonul, aflat sub ocupația trupelor ruse, scrie Ukrainska Pravda, citând publicația locală Most.

Conform sursei citate, locuitorii din Herson afirmă că au văzut fum negru înâlțându-se de pe teritoriul fabricii Petrovskyi, acolo unde era baza trupelor de ocupație.

Se știe că acolo se aflau personal și echipamente militare rusești. Un nou lot de echipamente a ajuns recent pe teritoriul fabricii, precum și o unitate de “kadîroviți” (termen care desemnează unitățile Forțelor Armate Ruse aflate în subordinea lui Ramzan Kadîrov, liderul autoritar al Ceceniei), notează Most.

17 sept. - Acum 11 ore
17-09-2022

Forțele ruse au bombardat regiunea sudică Mikolaiv

Mai multe sate din regiunea sudică Mikolaiv au fost lovite de bombardamentele rușilor, a anunțat guvernatorul acestei regiuni, Vitaliy Kim, pe canalul său de Telegram, potrivit Al Jazeera.

Orașele de coastă Oceacov și Baștanka, inclusiv zonele din jur, au fost bombardate vineri și sâmbătă, inclusiv în timpul nopții, a precizat oficialul, adăugând că o persoană a murit.

Oceacov a rămas acum fără apă și electricitate.

17 sept. - Acum 11 ore
17-09-2022

Rușii au bombardat orașul Kramatorsk din regiunea Donețk. 5 civili au fost răniți

Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a anunțat sâmbătă că trupele ruse au bombardat orașul Kramatorsk cu rachete S-300, cinci civili fiind răniți în urma atacului, informează Ukrainska Pravda.

Poliția din regiunea Donețk a anunțat că o fată de 16 ani se numără printre persoanele rănite în urma bombardamentelor din Kramatorsk.

Cel mai în vârstă civil rănit are 72 de ani. Rușii au avariat 32 de clădiri rezidențiale și au distrus complet două case, a pecizat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, pe contul său de Telegram.

Anterior în cursul zilei de sâmbătă, rușii au bombardat Kosteantînivka, un alt oraș din regiunea Donețk. În acest atac, au fost rănite cinci persoane, inclusiv un copil.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă