LIVE | Vlad Voiculescu: „Avem 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la Terapie Intensivă”

1 lună in urmă 2


Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, va susține, duminică, o conferință de presă la ora 15.00 la sediul ministerului, informează Ministerul Sănătății.


Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:


Sper ca aceste sărbători să fie liniștite și cu lumină și împăcare pentru cei care sărbătoresc, azi, Paștele. Personal îmi pare rău că și aceste sărbători sunt sub auspiciul al pandemiei. E însă îmbucurător, am fost personal impresionat de imaginile de la Miercurea Ciuc, cu credincioșii care sărbătoresc Paștele cu solidaritate și arată responsabilitate. Nu suntem singurii care ne confruntăm cu pandemia și vedem că soluțiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puțin asemănătoare. Vedem că peste tot soluțiile nu sunt individuale, ci colective și lucrul acesta cred că spune multe. De multe ori salvarea este colectivă și se găsește doar dacă punem cu toții umărul. 
Avem azi două noi recorduri care nu sunt menite să ne bucure. primul este cel mai mare număr de infectați cu Covid-19, vorbesc de pacienții internați și cel mai mare număr al pacienților internați la ATI cu Covid-19.Cred că va fi nevoie în perioada următoare de un efort personal al fiecăruia dintre noi pentru a ne regăsi cu bine la ieșirea din această pandemie, ieșire sau luminiță pe care deja o vedem. Prioritățile în această perioadă sunt cât se poate de clare. În spațiul public există foarte mult zgomot, există multe păreri, iar părerile sunt binevenite, atâta timp cât nu uităm esențialul. Cred că noi toți suntem de acord că prioritatea zero este salvarea de vieți și limitarea la un minimum a deceselor evitabile. De asemenea, o prioritate este limitarea problemelor socio-economice care derivă din această situație. Este un moment de solidaritate pentru noi toți.Acest val trei nu ar trebui să-l judecăm doar prin prisma cifrelor pe care le vedem în fiecare zi, acest val trei vine peste valurile anterioare care au lăsat în urma lor un număr mare de pacienți în ATI. Acest val trei vine cu noi pacienți care suplimentează numărul  mare deja de internări în secții deja ocupate. Vedem o creștere a transmiterii virsului și observăm un număr mare de persoane infectate de la fiecare caz inițial. Vedem familii întregi care vin la spital, după puțină vreme de la infectarea primului membru al familiei. În ceea ce privește pacienții cu forme moderate ,severe și critice, internați în ATI se observă scăderea vârstei medii comparativ cu valurile precedente. De asemenea, vedem apariția acestor forme la pacienți fără comorbidități particulare. Avem 167 de copii internați din care 16 sunt în secții ATI, din care doi dintre aceștia sunt intubați.Din totalul persoanelor cu forme critice, o treime sunt pacienți intubați, asta spre deosebire de începutul pandemiei când proporția formelor severe și critice era semnificativ mai redusă.Trebuie să spunem că s-a vorbit des despre locurile la ATI și o cifră la nivel național. Aș vrea să subliniez că transportul pacienților pe distanțe mari este riscant. Este o soluție doar în anumite cazuri. Așadar, ar trebui să folosim baza materială și umană acolo unde ea există și efortul nostru merge în aceste zile în special către marile orașe
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă