LIVE Valeriu Gheorghiță: Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID estimăm că va începe după 15 ianuarie și va cuprinde peste 5 milioane de persoane / Vom avea capacitatea de 150.000 de persoane pe zi, dar nu vom avea atâtea doze

1 lună in urmă 23

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, susține, marți, o conferință de presă.

Participă și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență.

G4Media.ro transmite principalele declarații

Valeriu Gheorghiță:

Pe 26 decembrie au ajuns în România cele 10.000 de doze din tranșa simbolică. Pe 29 dec a venit următoarea tranșă de circa 140.000 de doze, iar mâine pe 6 ianuarie urmează să vină încă 150.000.

Pentru toată luna ianuarie urmează să primim circa 600.000 de doze.

Au fost vaccinate 75% din personalul total din cele zece persoane din spitalele de fază I covid.

Etapa I a campaniei de vaccinare a început practic pe 30 decembrie. Numărul estimat al persoanelor eligibile e circa 250.000 de persoane din sistemul medical și social.

Ieri erau vaccinate peste 26.000 de persoane. Azi la ora 14.000 erau vaccinate deja aproape 13.000 de persoane. Programul de vaccinare e între orele 8 și 20.

La acest moment funcționează aproximativ 250 de centre de vaccinare.

Platforma online de programare e disponibilă pentru persoanele din sistemul medical și social prin intermediul angajatorului. Cei care nu au semnătură electronică se pot programa prin call center.

Etapa a II-a estimăm că poate începe după 15 ianuarie. Vom începe cu cei internați în centrele medico-sociale. Sunt aproape 40.000 de persoane. Se va face prin echipe mobile de vaccinare. S-a început la nivelul fiecărui județ constituirea acestor echipe. Am dispus să se înceapă de acum obținerea consimțământului informat al aceslor persoane aflate în centre.

Aproximativ 4 milioane de persoane estimăm că vor fi în etapa a II-a de vaccinare – persoane peste 65 de ani și cu boli cronice.

Se mai adaugă 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale.

Etapa a III-a va începe în aprilie.

Pentru etapele II și III vorbim de circa 1000 de vaccinare, adică 150.000 de persoane pe zi. Dar este imposibil să vaccinăm atâtea persoane pentru că nu vom avea atâtea doze de vaccin. La acest moment se încearcă negocierea accelerării livrării de doze, la nivelul Uniunii Europene.

Răspunsuri la întrebări:

Valeriu Gheorghiță:

Capacitate de vaccinare nu înseamnă vaccinare. Noi am dimensionat numărul centrelor astfel încât să putem vaccina în timp scurt. Nu este echivalent că zilnic vom vaccina 150.000 de persoane pentru că nu cred că vom avea aceste doze zilnic, în următoarele 2-3 luni.

În momentul în care o persoană se programează la vaccin, automat i se rezervă loc pentru rapel.

Faptul că au fost vaccinate persoane care nu aparțin etapei I nu e o tragedie (la Găești – n.r.). Faptul că nu s-au respectat procedurile vor fi verificări. Putem vorbi de un management defectuos. Acest aspect intră în sarcina Ministerului Sănătății.

Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri neimputabile.

În curs de actualizare

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă