LIVE Timișoara intră în carantină de luni / Arafat: Dacă începem acum, e posibil să se încheie carantina în 14-21 de zile. Restricții mai dure în weekend / Fritz: Am votat cu inima grea. Fac apel ca toți timișorenii să ia situația în serios / Toate măsurile adoptate

1 lună in urmă 3

UPDATE 3: Primarul Timișoarei, Dominic Fritz:

Am votat da cu inima grea.

Teama mea a fost că dacă continuăm pe acest trend ascendent nu vom reuși înainte de Paști să ajungem la o oarecare normalitate.

Secțiile ATI sunt pline.

Lucrăm la extinderea paturilor ATI în spital. Am deschis un nou spital suport.

Am discutat cu dl colonel Gheorghiță și am discutat suplimentarea numărului de doze de vaccin pentru Timișoara.

Avem nevoie și de măsuri la nivel național pentru a compensa financiar cei care suferă. Ar fi bună OUG pentru a scuti cetățenii din zona carantinată de impozitul pe venit pentru perioada respectivă.

Lipsa discursului național și a asumării responsabililor politici în această perioadă. Avem nevoie de o dezbatere națională pe tema pandemiei, avem nevoie ca oamenii să conștientizeze că situația este serioasă.

Momentan, legea nu ne permite să luăm nicio măsură restrictivă în plus fără a institui carantina. Acest lucru trebuie să se schimbe, să existe flexibilitate și să putem să luăm măsuri la nivel local.

Fac apel către toți timișorenii să ia această situație în serios, să respecte măsurile. Cel mai rău ar fi să avem carantină și să nu avem rezultate. Trebuie ca în aceste două săptămâni să scădem repede și puternic cifrele.

Vom avea de săptămâna viitoare și call center pentru toți cei care sunt în situații deosebite sau care au întrebări.

UPDATE 2: Restricțiile care vor fi impuse în Timișoara începând de luni:

Începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timișoara, Comunei Moșnița Nouă, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc și Comunei Dumbrăvița din Județul Timiș – pentru o perioadă de 14 zile, se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menționată sau doar o tranzitează. Aceste măsuri au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, în completarea acestor măsuri domnul Zoltan Nemeth, prefectul județului Timiș, a purtat în ultimele 24 de ore discuții atât cu vpicepremierul României – Dan Barna, cât și la nivelul Ministerului Sănătății – astfel încât, în cel mai scurt timp, se va trimite spre Timișoara un număr mai mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a timișenilor.

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității.

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20.00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;

2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;

3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;

4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;

5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;

6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;

7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;

8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021.

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

UPDATE: Secretarul de stat Raed Arafat a participat la ședința Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș.

Raed Arafat, declarații după ședință:

Timișoara este cu cea mai mare incidență printre municipii.

Clar că în ultima perioadă am asistat la o creștere continuă a numărul cazurilor. Presiunea pe sectorul sanitar va fi tot mai mare. Secțiile de terapie intensivă nu vin goale.

oricând putem să ajungem la situația în care să nu mai găsim deloc locuri.

Singura metodă de a limita răspândirea virusului este limitarea mobilității.

De ce acum?

Dacă începem acum e posibil să iasă Timișoara din carantină în scurt timp 14-21 de zile. Dacă stăm până la 10-11 la mie ca să impunem carantina va dura mult mai mult.

Avem o tulpină nouă care se răspândește mai ușor. Trebuie să fim foarte precauți.

Trebuie să intensificăm vaccinarea în zona Timișoarei și în zonele mai afectate. Acest lucru urmează să aibă loc, să crească numărul dozelor în zona Timișoarei. Dar depindem de numărul dozelor care intră în țară și de faptul că vaccinul nu are efect imediat.

Vreau să știe toată lumea că s-a discutat foarte serios. Nimeni nu vrea să ia măsuri exagerate, dar toată lumea vrea să ia măsurile corecte în sprijinul populației și al

Când hotărârea ajunge la centru, voi semna ordinul.

În timpul weekend-ului măsurile vor fi un pic mai dure. Vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile. nu vor fi deschise mallurile, centrele comerciale, marile magazine, pentru ca oamenii să nu iasă decât dacă e nevoie.

Apelul către populație este să suporte aceste măsuri, să înțeleagă de ce le luăm, să fie toată lumea responsabilă. Ieșiți numai dacă trebuie, declarație pe propria răspundere să fie reale.

Sperăm că în cel mai scurt timp să se revină la o situație mai acceptabilă pentru toți.

Asta e decizia care trebuia luată la acest moment.

Știrea inițială: Municipiul Timișoara intră în carantină, a decis sâmbătă Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, scrie opiniatimisoarei.ro.

Alături de Timișoara vor fi carantinate localitățile limitrofe Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda, Mosnita Nouă.

Decizia de carantinare a fost luată cu 30 de voturi pentru, 4 împotrivă și 4 abțineri. Printre cei care au votat pentru intrarea în carantină se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Decizia finală aparține șefului DSU, Raed Arafat, care urmează să dea un ordin în acest sens.

Carantina va dura 14 zile.

În Timiș, rata de infectare cu COVID-19 este de 5,48 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce la Timișoara este de 7,49 cazuri la o mie de locuitori.

Știre în curs de actualizare

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă