LIVE TEXT Patru pacienți au murit într-un incendiu major izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș, într-un pavilion COVID. Zeci de bolnavi au fost evacuați. Linii telefonice puse la dispoziția aparținătorilor

1 lună in urmă 9

Planul roșu a fost activat vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. "Matei Balș", după ce un incendiu major a izbucnit la parterul Pavilionului V. Acolo erau adăpostiți 102 de pacienți. Patru persoane care erau conectate la oxigen au murit.

29 Ianuarie 2021, 06:24 (actualizat 29 Ianuarie 2021, 09:14) |

Raed Arafat, declarații la Institutul Matei Balș

EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Embed:

Link:

ACTUALIZARE 09.04 La Institutul "Marius Nasta" sunt relocați 36 de pacienți de la "Matei Balș". Urmează o conferință de presă a managerului Beatrice Mahler, a subliniat Alex Costache, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

ACTUALIZARE 09.03 Liniile puse la dispoziție pentru aparținătorii pacienților la sediul DSU:

- 021.206.93.98

- 021. 264.85.15.

ACTUALIZARE 08.59 La spitalul "Victor Babeș" au fost trimiși 4 pacienți cu forme medii ale infecției cu SARS-CoV-2, a transmis Cristina Văduva, jurnalist Știrile TVR.

Dacă situația o va impune, spitalul poate primi și alți pacienți cu forme medii de coronavirus, care nu au nevoie să fie intubați.

ACTUALIZARE 08.56 În salonul unde a izbucnit incendiul sunt acum, criminaliști, angajați ai Serviciului Omoruri de la Poliția Capitalei, a transmis Adelin Petrișor pentru Ediție specială.

Vor fi expertize tehnice, vor fi verificate aparatele care erau în acel salon, dar și instalația electrică.

Salonul fusese renovat, iar o linie de oxigen fusese instalată la sfârșitul anului trecut.

Pe la spital vin rude ale celor internați ca să afle unde sunt transferați pacienții.

DSU a anunțat că va deschide două linii telefonice la care pot suna rudele pacienților.

ACTUALIZARE 08.45 Se face o evaluare a pacienților transferați la Spitalul Floreasca, la Spitalul Sfântul Ioan și la Spitalul Pantelimon, a transmis Mădălina Samoilă, jurnalist TVR, pentru Ediție specială.

La Spitalul Floreasca au fost mobilizate 100 de cadre medicale pentru a interveni. O parte din personal a fost chemat de acasă.

ACTUALIZARE 08.30 Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Procurorii se află deja la faţa locului şi au început cercetările.

ACTUALIZARE 08.40 Poliția a delimitat perimetrul în care a avut loc incendiul.

ACTUALIZARE 08.10 Echipa Știrilor TVR a surprins imagini cu salonul în care a izbucnit incendiul.

Totul s-a întâmplat la parter, iar flăcările s-au propagat până la etajul al treilea, a precizat Dorin Chioțea în Ediție specială.

(w500) Incendiu l

(w500) incendiu l

(w500) incendiu l

ACTUALIZARE 07.56 Pompierii au început ancheta. Nu se pronunță nimeni în legătură cu posibilele cauze ale incendiului, a precizat Sorin Năstase, reporter TVR, pentru Ediție specială.

Șeful DSU, Raed Arafat, subliniase anterior că nu se vor face speculații în această privință până când nu există concluzii clare ale pompierilor.

ACTUALIZARE 07.45 Fiorella Mitoiu de la Spitalul "Sfântul Pantelimon" a confirmat pentru Telejurnal că în această unitate medicală au fost primiți 5 pacienți de la "Matei Balș". O victimă are arsuri de gradul II la nivelul scalpului.

Toți pacienții sunt în stare stabilă.

ACTUALIZARE 07.37 Emilian Imbri, directorul Spitalului "Victor Babeș" din Capitală: Spitalul are în total o capacitate de 590 de paturi, din care în momentul acesta 240 de paturi sunt libere, deci există capacitatea de a primi pacienți. Din fericire, totul a decurs foarte rapid și planurile de criză și de catastrofă au funcționat perfect.

Spitalul "Victor Babeș" a primit 4 pacienți de la Institutul "Matei Balș". Pacienții sunt în stare bună, a confirmat managerul spitalului.

ACTUALIZARE 07.33 Pacienții ajunși la Institutul "Marius Nasta" sunt evaluați de medici din punctul de vedere al afectării  pulmonare, sistemice, dar și al afectării în contextul incendiului, a confirmat pentru Telejurnal managerul Beatrice Mahler.

ACTUALIZARE 07.30 Patru pacienţi de la Institutul "Matei Balş" au fost deja transferaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, a informat managerul unităţii medicale, Beatrice Mahler.

ACTUALIZARE 07.29 Ultimul control a fost în luna noiembrie a anului trecut, a subliniat șeful DSU, Raed Arafat, interpelat de un cetățean nemulțumit.

ACTUALIZARE 07.22 Toți pacienții au fost transferați, a confirmat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Situația a fost evaluată de medicii de gardă.

Potrivit lui Raed Arafat nu sunt pacienți cu arsuri.

Nu era secție de ATI în Pavilionul V.

Toți pacienții care sunt internați cu COVID au nevoie de oxigen, iar cei din Pavilionul V aveau mască de oxigen. Starea lor era medie spre severă, a subliniat medicul Adrian Streinu Cercel.

Clădirea era construită în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere. Ultima linie de oxigen a fost montată în luna decembrie.

ACTUALIZARE 07.15 Declarații la Institutul Matei Balș

Raed Arafat: Vreau să transmit condoleanțe familiilor pacienților care din păcate și-au pierdut viața - este vorba de 4 persoane - trei găsite ulterior după ce s-a degajat fumul din păcate carbonizate și una care a fost în etapa de resuscitare.

La ora 05.05 dimineața a fost apelul la 112. La ora 5.13 a fost primul echipaj sosit care a anunțat care este situația. La 5.14 a fost declanșat planul roșu și au fost mobilizate mai multe forțe - din partea ISUBIF, pompierii, SMURD, Spitalul Floreasca, din partea serviciului de ambulanță, din partea poliției și jandarmeriei care au asistat la intervenție.

Au fost informați miniștrii din guvern. La acest moment, la centrul de coordonare din MAI se află ministrul Lucian Bode.

Pompierii au găsit flacără deschisă pe o suprafață de peste 100 de metri pătrați.

"Au fost afectate patru saloane. Era o ardere generalizată cu degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere la etajele unu pe faţadă. Am intervenit atât din exterior, cât şi din interior. S-au constituit echipe de căutare-salvare, concomitent cu echipele de localizare şi lichidare a incendiului", a declarat comandantul intervenţiei la faţa locului, colonelul Orlando Şchiopu, șeful ISU București-Ilfov.

88 de persoane au fost evacuate.

Au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor și 6 echipaje de terapie intensivă. Au fost mobilizați 100 de medici și personal medical suplimentar. Inițial au fost evacuate 44 de persoane către spitalele Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon. Ceilalți pacienți au fost trimiși în alte pavilioane ale spitalului Matei Balș.

Două dintre cele 44 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pentru că erau în stare mai gravă.

ISU a intervenit cu 24 de autospeciale de lucru cu apă şi spumă, 4 autoscări de salvare de la înălţime, patru pentru descarcerare şi 10 microbuze pentru transport persoane.

ACTUALIZARE 07.11 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns la institut.

În interiorul Pavilionului V nu era nicio secție ATI, precizează Sorin Năstase, reporter TVR.

Pompierii au intervenit cu măști și cu tuburi de oxigen.

ACTUALIZARE 07.05 Au fost alertate toate unitățile medicale din Capitală și din județele limitrofe. Cei mai mulți dintre pacienți vor fi transportați la Institutul Marius Nasta și la Spitalul Victor Babeș. Acești pacienți sunt infectați cu SARS-CoV-2 și trebuie transportați la instituții medicale care îi pot trata, a precizat Adelin Petrișor pentru Telejurnal.

Mulți pacienți au primit ajutor chiar în ambulanțe.

Un spital mobil a fost trimis la Institutul "Matei Balș".

ACTUALIZARE 06.55 Trei pacienți au fost găsiți în interior carbonizați, a precizat pentru Telejurnal Sorin Năstase, reporter Știrile TVR.

Fumul gros a îngreunat intervenția pompierilor.

Nu se știu deocamdată cauzele incendiului. Echipe de investigație, directorul institutului, șeful pompierilor și alte oficialități se află în interiorul unității medicale.

"Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei persoane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Agerpres.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

ACTUALIZARE 06.50 Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal.

ACTUALIZARE 06.30 Pompierii au confirmat că sunt 3 persoane decedate.

Focul a izbucnit în jurul orei 05.30, la parterul clădirii cu 3 etaje. Toate persoanele internate în Pavilionul V, peste 100 de pacienți, au fost evacuate vineri dimineață.

Incendiul a fost stins, dar pompierii continuă cercetarea.

Sunt zeci de ambulanțe la poarta institutului, care așteaptă să preia pacienții evacuați. Ambulanțele au înconjurat practic spitalul pe străduțele din jur.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a confirmat că instituția sa așteaptă să preia 36 de pacienți de la Institutul Matei Balș.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă