LIVE TEXT Incendiu major la Institutul Matei Balș. Patru pacienți au murit. A fost declanșat planul roșu de intervenție

1 lună in urmă 1

Planul roșu a fost activat vineri dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. "Matei Balș", după ce un incendiu major a izbucnit la parterul Pavilionului V. Acolo erau adăpostiți aproximativ 100 de pacienți. Patru persoane au murit.

29 Ianuarie 2021, 06:24 (actualizat 29 Ianuarie 2021, 07:24) |

Incendiu la Institutul Matei Balș

EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Embed:

Link:

ACTUALIZARE 07.22 Toți pacienții au fost transferați, a confirmat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Situația a fost evaluată de medicii de gardă.

Potrivit lui Raed Arafat nu sunt pacienți cu arsuri.

Nu era secție de ATI în Pavilionul V.

Toți pacienții care sunt internați cu COVID au nevoie de oxigen, iar cei din Pavilionul V aveau mască de oxigen. Starea lor era medie spre severă, a subliniat medicul Adrian Streinu Cercel.

Clădirea era construită în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere.

ACTUALIZARE 07.15 Declarații la Institutul Matei Balș

Raed Arafat: Vreau să transmit condoleanțe familiilor pacienților care din păcate și-au pierdut viața - este vorba de 4 persoane - trei găsite ulterior carbonizate și una care a fost în etapa de resuscitare.

La ora 05.05 dimineața a fost apelul la 112. La ora 5.13 a fost primul echipaj sosit. La 5.14 a fost declanșat planul roșu și au fost mobilizate mai multe forțe - pompierii, SMURD, spitalul Floreasca, din partea serviciului de ambulanță, poliție, jandarmerie.

Au fost informați miniștrii din guvern. La acest moment, la centrul de coordonare din MAI se află ministrul Bode.

Pompierii au găsit flacără deschisă pe o suprafață de peste 100 de metri pătrați.

88 de persoane au fost evacuate.

Au fost 38 de echipaje prim ajutor și 6 echipaje de terapie intensivă. Au fost mobilizați 100 de medici și personal medical suplimentar. Inițial au fost evacuate 44 de persoane către spitalele Floreasca, Universitar, SF. Ioan și Pantelimon. Ceilalți au fost trimiși în alte pavilioane ale spitalului Matei Balș.

Două dintre cele 44 de persoane au avut nevoie de îngrijiri pentru că erau în stare mai gravă.

ACTUALIZARE 07.11 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a ajuns la institut.

În interiorul Pavilionului V nu era nicio secție ATI, precizează Sorin Năstase, reporter TVR.

Pompierii au intervenit cu măști și cu tuburi de oxigen.

ACTUALIZARE 07.05 Au fost alertate toate unitățile medicale din Capitală și din județele limitrofe. Cei mai mulți dintre pacienți vor fi transportați la Institutul Marius Nasta și la Spitalul Victor Babeș. Acești pacienți sunt infectați cu SARS-CoV-2 și trebuie transportați la instituții medicale care îi pot trata, a precizat Adelin Petrișor pentru Telejurnal.

Mulți pacienți au primit ajutor chiar în ambulanțe.

Un spital mobil a fost trimis la Institutul "Matei Balș".

ACTUALIZARE 06.55 Trei pacienți au fost găsiți în interior carbonizați, a precizat pentru Telejurnal Sorin Năstase, reporter Știrile TVR.

Fumul gros a îngreunat intervenția pompierilor.

Nu se știu deocamdată cauzele incendiului. Echipe de investigație, directorul institutului, șeful pompierilor și alte oficialități se află în interiorul unității medicale.

"Din păcate trei persoane sunt decedate şi a patra sub resuscitare. Trei persoane au fost găsite în salon (n.r. - decedate). (...) După ce s-a degajat fumul au fost găsite trei persoane în salonul în care era incendiul. Restul sunt transportaţi la mai multe spitale. Sunt cu COVID. Nu au alte probleme", a declarat secretarul de stat Raed Arafat pentru Agerpres.

Întrebat dacă dintre cei transportaţi la alte spitale sunt persoane care se află în stare gravă, Arafat a răspuns: "Nu, pe probleme de arsuri nu".

ACTUALIZARE 06.50 Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal.

ACTUALIZARE 06.30 Pompierii au confirmat că sunt 3 persoane decedate.

Focul a izbucnit în jurul orei 05.30, la parterul clădirii cu 3 etaje. Toate persoanele internate în Pavilionul V, peste 100 de pacienți, au fost evacuate vineri dimineață.

Incendiul a fost stins, dar pompierii continuă cercetarea.

Sunt zeci de ambulanțe la poarta institutului, care așteaptă să preia pacienții evacuați. Ambulanțele au înconjurat practic spitalul pe străduțele din jur.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", Beatrice Mahler, a confirmat că instituția sa așteaptă să preia 36 de pacienți de la Institutul Matei Balș.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă