LIVE TEXT Curtea de Apel discută dacă o plasează pe Elena Udrea sub control judiciar, la cererea DNA, care vrea să evite o eventuală fugă a acesteia din țară/ Udrea, înainte de proces: Nu există poblema ca eu să plec undeva

1 lună in urmă 2

Curtea de Apel bucurești judecă vineri, începând cu ora 11:00, solicitarea DNA de plasare sub control judiciar a Elenei Udrea, după ce fosta ministră a fost condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare în dosarul finanțării campaniei prezidențiale a lui Traian Băsescu din 2009.

Update ora 11.15: Judecătoarea Claudia Jderu, care a decis condamnarea Elenei Udrea în dosarul finanțării campaniei din 2009 a formulat o cerere de abținere care a fost respinsă. La rândul său,  Udrea a recuzat-o pe motiv că are suspiciuni că imparțialitatea judecătoarei i-ar fi afectată.

Update ora 11.00: Elena Udrea a ajuns la instanța, iar înainte de proces a făcut o serie de declarații, precizând că nu intenționează să fugă din țară. De asemenea, Udrea a explicat blestemele făcute la televizor, la adresa judecătoarei care a condamnat-o.

Principalele declarații făcute de Elena Udrea:

Daca aș fi vrut să nu mă întorc, nu mă întorceam de acum 2 ani, am venit pentru că am vrut să mă întorc. Plecarea mea a fost din cauza unei decizii abuzive a instanței, nu a confirmat-o doar Curtea Constitutionala, ieri a confirmat-o avocatul general de la Curtea Europeana de Justiție. Decizia pentru care am condamnata în Gala Bute a fost ilegală (…). Cu toate acestea eu m-am întors de buna voie din Costa Rica si nu există problema ca eu să plec undeva cât mi-am asumat să vin să traiesc în România. Nicio instanță nu poate să mențină decizia de la fond. (…) E dreptul meu să contest cu apel decizia dată și asta voi face Sunt un om liber, am un copil, vreau să cresc un copil în libertate, să mă bucur de copilul meu. De ce copilul meu ar suferi asa o mare nedreptate? Acum nu mai sunt singura, ca acum 5 ani, acum am responsabilitatea unui copil, mă lupt și pentru el. Înainte de momentul acela, tatăl uneia dintre fetitele omorâte în accident a blestemat la televizor judecătoarea care a lasat-oliberă  pe soferita, pana la urma sunt emoțiile unui om care crede în Dumnezeu! (n.red. Despre blestemele făcute la adresa judecătoarei din dosar)

O astfel de măsură ar împiedica-o pe Udrea să părăsească țara înainte de o eventuală condamnare definitivă.

Solicitarea DNA se întemeiază pe două considerente: istoricul Elenei Udrea, care a fugit din țară înainte de condamnarea definitivă din dosarul gala Bute și declarațiile recente făcute de aceasta, în urma condamnării din noul dosar.

Astfel, Udrea a avut un derapaj fără precedent la adresa judecătoarei care a condamnat-o la 8 ani de închisoare: ”O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei”, a spus ea la Antena 3.

”Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum va dormi această femeie liniștită la noapte”, a mai spus Elena Udrea la Antena 3.

Udrea a contestat condamnarea primită în primă instanță: ”Cum să dai 8 ani pentru așa ceva? Am omorât pe cineva? Dacă dăm pentru crime și violuri 5-7 ani, am ajuns să dăm pentru corupție 8 ani?”.

”Unde să mai fug? Italia a schimbat legea, nu mai ia în considerare executarea pedepselor primite în alta țară”, a mai spus Udrea.

”Numai Dumnezeu mai poate face ceva cu justiția din România!”, a mai spus fosta consilieră a lui Traian Băsescu.

Elena Udrea a fost condamnată marți la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, potrivit sentinței citite de instanță. Udrea a fost găsită vinovată de șapte fapte. Și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar, jurnalistul Dan Andronic a fost achitat. Sentințele pot fi atacate la Curtea Supremă. În plus, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă