LIVE Război în Ucraina, ziua 211: Rușii au ieșit în stradă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială / Zelenski cere un tribunal special pentru pedepsirea Rusiei / Ucraina și Rusia au făcut cel mai mare schimb de prizonieri

4 zile in urmă 29

​Președintele Volodimir Zelenskiy a cerut ca un tribunal special al Națiunilor Unite să impună Rusiei "o pedeapsă dreaptă" pentru invazia din Ucraina, inclusiv sancțiuni financiare și privarea Moscovei de dreptul de veto în Consiliul de Securitate. Cu câteva ore înainte, președintele Vladimir Putin ordonase prima mobilizare în timp de război a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia și Ucraina au efectuat un schimb neașteptat de prizonieri, cel mai mare de la începutul războiului și care a implicat aproape 300 de persoane, inclusiv 10 străini.

Război în Ucraina: Echipament militar rusesc abandonat după contraofensiva ucrainenilor în regiunea HarkovFoto: Handout / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de joi, ziua 211 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

01:15 Ucraina: Șeful AIEA afirmă că situația din Zaporojie „se deteriorează și mai mult”

00:50Zelenski cere o "pedeapsă corectă" pentru Rusia la ONU și ridicarea dreptului de veto

00:30 Imaginea zilei Zborurile internaționale cu plecare din Rusia, după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială

Zborurile care au plecat miercuri din Moscova și Sankt Petersburg fie s-au vândut, fie au crescut vertiginos după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea rezerviștilor.

00:05Petiție online în Rusia împotriva mobilizării. Navalnîi: Cinci milioane de ruşi se vor ascunde prin ţară pentru a nu fi mobilizaţi

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente:

  • Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia. Președintele rus a declarat într-un discurs televizat că "mobilizarea parțială" este un răspuns direct la pericolele reprezentate de Occident.
  • Peste 1.300 de protestatari au fost arestați în cadrul mitingurilor anti-mobilizare care au avut loc în toată Rusia. Potrivit OVD-Info, peste 1.311 persoane au fost reținute în 38 de orașe din Rusia, cei mai mulți fiind arestați în Moscova și Sankt Petersburg.
  • Rușii încearcă să plece din țară, biletele de avion s-au epuizat rapid și caută soluții de a părăsi Federația Rusă după ce Putin a anunțat mobilizarea parțială.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să adopte o un plan cu cinci puncte pentru a obține pacea și securitatea în Ucraina, într-un discurs televizat amplu ținut miercuri în fața Adunării Generale a ONU. Punctele includ pedepsirea crimelor de război, protejarea vieții, restabilirea securității și a integrității teritoriale, garanții de securitate și determinarea Ucrainei de a continua să se apere singură.
  • Coreea de Nord a declarat că nu a furnizat niciodată arme sau muniții Rusiei și că nu intenționează să facă acest lucru în viitor, potrivit unei declarații publicate de serviciul media de stat, KCNA.
  • Rusia a eliberat 215 ucraineni pe care i-a luat prizonieri după o bătălie îndelungată pentru orașul portuar Mariupol, inclusiv lideri militari de top, a declarat un oficial de rang înalt de la Kiev. Printre ucrainenii eliberați se numără comandantul și comandantul adjunct al batalionului Azov, care a dus o mare parte din lupte, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski.
  • Finlanda a declarat că lucrează la o strategie federală pentru a "limita sau împiedica complet" turismul din Rusia după invazia din Ucraina.
  • Joe Biden a denunțat amenințările lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare ca fiind "nesăbuite" și "iresponsabile" și a calificat anexarea planificată de Rusia a mai multor regiuni din Ucraina drept "o încălcare" a Cartei ONU.
  • Rusia a tras o serie de rachete cu rază lungă de acțiune asupra celui de-al doilea oraș din Ucraina, Harkov, la începutul zilei de miercuri, la câteva ore după ce Kremlinul a anunțat planurile de anexare a teritoriului ucrainean și de desfășurare a mobilizării parțiale. Zece rezidenți au fost răniți.

---------------

Evenimentele de miercuri au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă