LIVE Război în Ucraina, ziua 210: Putin ar trebui să țină miercuri dimineană primul „discurs către națiune” / Ucraina continuă să stabilizeze zonele recucerite

1 săptămână in urmă 40

​ Liderii mondiali reuniți la ONU la New York au denunțat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce liderii instalați de Moscova în zonele ocupate din patru regiuni ucrainene au anunțat că intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în zilele următoare.

Lazi cu munitie capturate de soldatii ucraineniFoto: AFP / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 210 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:24Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin va renunţa la ”ambiţiile sale imperiale” care riscă să distrugă Ucraina şi Rusia doar dacă recunoaşte că nu poate câştiga războiul, transmite miercuri Reuters.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a amânat pentru miercuri dimineață un discurs planificat pentru marți în fața națiunii ruse, relatează presa rusă. "Discursul către națiune" al liderului de la Kremlin ar fi avut loc pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, și există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.
  • Lideri pro-ruși au anunțat referendumuri pentru 23-27 septembrie în provinciile Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, adică o zonă de mărimea Ungariei.
  • Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „distragere a atenţiei”
  • În Herson, unde capitala regională este singurul oraș important pe care Rusia l-a cucerit până acum intact de la invazie, Ucraina a lansat o contraofensivă majoră.
  • Ucraina își va continua contraofensiva în pofida planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de The Kyiv Independent.
  • Forțele armate ucrainene au recâștigat controlul asupra satului Bilohorivka, pregătindu-se să recucerească întreaga provincie Lugansk de la ocupanții ruși, a declarat guvernatorul provinciei, Serghei Gaidai. Satul se află la numai 10 km vest de orașul Lisiciansk, care a căzut în mâinile rușilor după săptămâni de lupte crâncene în luna iulie.
  • Discursul suprinzător al lui Erdogan: Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina dacă doreşte o pace sustenabilă, a declarat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. „Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul american PBS.
  • O a doua țară europeană a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei

---------------

Evenimentele de marți au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă