LIVE Raluca Turcan: Sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși. Analizăm spor cu spor astfel încât să eliminăm din inechități, proiectul ar putea fi gata în următoarele luni și trimis la Parlament/ 60 de mii de persoane lucrează în sectorul public pe salariul minim

2 săptămâni in urmă 16

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi seara, la B1 TV, că ”sectorul bugetar nu este format în totalitate de puturoși” și că ”nu toți primesc sporuri fără să muncească”. ”Unii primesc sporuri pentru condiții dificile, astea trebuie păstrate, alte sporuri trebuie tăiate. Turcan a admis însă că există o serie de sporuri care trebuie tăiate, dar a precizat că în sectorul public lucrează 60 de mii de oameni pe salariul minim iar sporurile reprezintă o formă de a completa veniturile. Turcan a precizat că un proiect de lege în ce privește reașezarea sporurilor să fie trimis la Parlament în următoarele luni.

Cele mai relevante declarații

Analizăm spor cu spor astfel încât să eliminăm din inechitățile unei legi care numai unitară nu mai este. Sunt unele salarții raportate la salariile de bază din 2018, altele la salariul în plată, altele la salariul din 2022 (din viitor). Avem datoria să intervenim. La fiecare categorie profesională luăm sporurile existente. Sporul de confidențialitate nu-și are rostul. Unele sporuri pot fi acordate în sumă fixă. Dorim să introducem o grilă în domenii unde nu sunt grile de salarizare. Pentru foarte multe categorii de oameni, sporurile le completează veniturile. Sunt unii pentru care sunt completări de venituri juste, dar pentru unii sunt injuste. Avem cam 60 de mii deoameni plătiți cu salariul minim în sectorul public pe economie în sectorul public. Nu putem de azi pe mâine să tăiem otova la toată lumea. De exemplu sporuri pe fonduri europene să fie primit dacă ai atras fonduri și poți deconta sporul respectiv. Sporuri motivaționale care să crească eficiența instituției. Și acum pe legislație există sporuri motivaționale care nu se dau constant și nu sunt folosite. E un proces de durată, nu se întâmplă de azi pe mâine. Am încercat să conving ca subiectul sporurilor să fie tratat unitar în domeniul salarizării, astfel încât când vom face o propunere și o vom transmite la parlmaent să avem sentimenul justeții. Ne dorim să o facem anul acesta și chiar următoarele luni. Avem grup de lucru la minister. Vom continua cu fiecare categorie ocupațională. Am dori să luă consultanță de la Banca Mondială, Comisia Europeană. Nu ne-am născut învățați.

Emisiunea este în desfășurare

Donează prin PayPal paypal icon

Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donație singulară

Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă