LIVE Ordinul pentru funcționarea școlilor a fost modificat / Sorin Cîmpeanu: În mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online

4 săptămâni in urmă 26

Comitetul Național pentru Situații de urgență a adoptat, vineri, hotărârea care stabilește condițiile în care se deschid luni școlile. Hotărârea CNSU a fost urmată de un ordin de ministru. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat anterior că, în mod sigur, școlile și grădinițele cu rata de vaccinare peste 60% a personalului încep cursurile fizic, celelalte online.

1,8 milioane de elevi din cei peste 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală. În București, aproape 70% din școli pot să înceapă cursurile fizic.

Vacanța începe în 23 decembrie, iar elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie, cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Urmărește LIVE pe G4Media.ro ce se decide pentru funcționarea școlilor.

UPDATE Ora 15.10: Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile pentru școli a fost modificat, a anunțat Ministerul Educației, care a și trimis jurnaliștilor acreditați forma finală a documentului, relatează Edupedu.ro.

  1. După art. 3 se introduce un articol nou, art.3cu următorul cuprins:

Art. 3 ,,(1) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat.

(2) Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de  60 % din personal este vaccinat.

(3) Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, în conformitate cu alin (1) și alin (2), cu informarea inspectoratelor școlare județene/ISMB.

Citește continuarea pe Edupedu.ro.

UPDATE Ora 12.18: Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 99 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în unitățile de învățământ, în contextul pandemiei de COVID-19.

Hotărârea CNSU:

Art.1 – Se propune ca, pentru adaptarea modalității de desfășurare a cursurilor din cadrul unităților de învățământ la contextul epidemiologic actual, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății să modifice Ordinul comun nr. 5.338/ 2.015/01.11.2021 aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat;
b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;
c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

Art.2 – Măsurile prevăzute la art. 1 produc efecte doar în situația aprobării lor prin Ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

UPDATE Ora 10.00: Ministrul Educației face declarații despre deschiderea școlilor.

Sorin Cîmpeanu:

Elevii de clasa a opta vor avea o teză mai puțin, iar cei de liceu la fel.

Clasele V-VII vor avea teze la matematică și română.

Ordinele de ministru au fost semnat și transmise la Monitorul Oficial.

Al treilea ordin este pregătit pentru începerea școlii în 8 noeimbrie.

E în derulare ședința CNSU și în scurt timp va fi validată hotărârea.

Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe, care se va actualiza astăzi. E posibil ca în unele școli să fi trecut peste 60%.

Ziua de vineri va fi considerată zi de referință pentru rata de vaccinare. Când se depășește pragul de 60%, acea școală va intra în regim de prezență fizică.

Celelalte reguli când apar cazuri rămân în vigoare.

În București aproape 70% din școli aveau rata de vaccinare peste 60%. Astăzi se va actualiza lista.

Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădinițele și pe ultimul loc sunt școlile gimnaziale.

Rămâne posibilitatea de a rămâne în online chiar dacă școala are o rată de vaccinare de peste 60%.

1,8 milioane de elevi din cei peste 2,9 milioane ar urma să meargă fizic la școală.

Școlile și grădinițele care au rată de vaccinare mai mică de 60% vor începe online. Acest lucru este sigur.

Vacanța începe în 23 decembrie, iar elevii din gimnaziu și liceu revin la școală pe 3 ianuarie, cei din învățământul primar pe 10 ianuarie.

Știrea inițială:

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, joi seara, că se conturează un prag de 60% al ratei de vaccinare a personalului din școli pentru ca acestea să funcționeze în format fizic începând de luni.

Ministrul Cîmpeanu a mai declarat că 54% dintre școlile și grădinițele din România se încadrează în acest prag, conform raportărilor de vinerea trecută.

Sorin Cîmpeanu a explicat că acest prag de 60% s-a conturat în urma discuțiilor cu specialiștii din INSP și DSP și a fost solicitat inclusiv de reprezentanții profesorilor și ai elevilor.

Cîmpeanu a precizat că rămân în continuare și celelalte reguli – la apariția unui caz de COVID se suspendă cursurile în format fizic în clasa respectivă, iar dacă mai mult de jumătate din clase sunt în această situație toată școala trece în online.

De asemenea, dacă o școală, chiar dacă are rată de vaccinare mai mare de 60%, are motive întemeiate că nu poate asigura protecția sanitară, poate solicita continuarea cursurilor în regim online, a precizat ministrul.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, testele de salivă vor ajunge în școli după 21 noiembrie.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat în declarația de presă susținută joi seara, la Cotroceni, că vacanța nu va mai fi prelungită și săptămâna viitoare, iar începând de luni, acolo unde condițiile sanitare o permit, toți elevii și preșcolarii se vor putea întoarce la școală. Însă, de data aceasta, pentru redeschiderea cu prezență fizică a școlii va conta și gradul de vaccinare al personalului angajat.

Rata de vaccinare a personalului din fiecare școală și grădiniță din București poate fi consultată aici.

Toate inspectoratele școlare județene au afișat rata de vaccinare din fiecare școală și grădiniță.

sursa foto: Inspectoratul Școlar al Municipiului București/Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă