LIVE Ioana Mihăilă: Faptul că astăzi vorbim de lipsa de resurse și neplata salariilor se datorează exclusiv iresponsabilității premierului Cîțu. I-am trimis o adresă în aprilie și un memoriu în iunie în care i-am arătat că suntem la fundul sacului cu bugetul

1 lună in urmă 29

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, susține, marți, o conferință de presă în care a afirmat că faptul că astăzi vorbim de lipsa de resurse și neplata salariilor din centrele de vaccinare se datorează exclusiv iresponsabilității premierului Cîțu.

Conferința de presă este în curs de desfășurare.

Principalele declarații ale Ioanei Mihăilă:

Îmi pare rău că premierul introduce sănătatea în disputa politică și fac apel la responsabilitate.

Domnul premier Cîțu a spus că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de 2-3 luni, deși știa din aprilie că banii alocați MS sunt insuficienți.

Într-o adresă din 28 aprilie i-am prezentat situația financiară – că nu sunt suficienți bani pentru centrele de vaccinare, pentru programele de sănătate. În privința salariilor personalului medical, i-am atras atenția că numărul de medici și asistenți a crescut. Am expliucat că în ceea ce privește programele de sănătate, care includ vaccinarea anti-COVID, vaccinurile pentru copii, tratamentul pentru TBC și HIV, a fost informat că mai are nevoie de 620 de milioane de lei pentru a ajunge la nivelul anului 2020.

Era precizat că fondurile de 240 milioane lei pentru marii arșii sunt insuficiente.

Pentru personalul pentru vaccinare i-am spus că e nevoie de suplimentare. MS nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare, pentru că Legea bugetului prevedea un plafon.

Fondurile au ajuns până la finalul lunii mai.

Începând din luna aprilie, dl prim-ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar.

În 8 iunie am trimis Guvernului un memoriu. Dl prim-ministru știa că bugetul era la fundul sacului.

Singurele răspunsuri din partea dlui prim-ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare.

Din iunie până în august am făcut transferuri între mai multe programe pentru a putea asigura nevoile stringente ale pacienților. Am mutat banii pentru trimestrele III și IV pentru centrele de vaccinare.

Am prezentat Ministerului Finanțelor o HG returnată neavizată pentru asigurarea de fonduri pentru vaccinul tetravalent.

Faptul că astăzi vorbim de lipsa de resurse și neplata salariilor se datorează exclusiv iresponsabilității premierului Cîțu.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă