LIVE Congresul PNL. Liberalii își aleg astăzi următorul președinte, dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu

3 săptămâni in urmă 103

5.000 de delegați își aleg astăzi viitorul președinte al Partidului Național Liberal, candidați fiind actualul lider Ludovic Orban și premierul Florin Cîțu. Congresul, organizat la Romexpo, începe la ora 11.00. La eveniment participă inclusiv președintele Klaus Iohannis.

Accesul la congres se face în baza certificatului verde, fiind permis doar celor care s-au vaccinat, au un test negativ sau au trecut prin boală.

Ludovic Orban a precizat că 80% dintre delegaţi sunt vaccinaţi, iar cei care nu au fost imunizaţi prin vaccinare vor participa la congresul din 25 septembrie, unde se va alege noul lider al PNL, după ce vor face teste pentru depistarea infecţiei cu COVID-19.

Cum se desfășoară Congresul PNL din 25 septembrie

Congresul începe la ora 11.00 cu o luare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, urmată de mesaje video trimise de liderii Partidului Popular European, prezentarea rapoartelor de activitate și discursurile celor doi candidați.

Votul începe în jurul orei 14.00.

Desfășurătorul Congresului:

  • Luări de cuvânt invitați: Klaus Iohannis, mesaj video Antonio Lopez și Manfred Weber
  • Luări de cuvânt invitați din partea partidelor politice
  • Prezentarea rapoartelor de activitate (intervenții Orban, Buda, Mihai Barbu)
  • Luări de cuvânt candidați la șefia Curții de Arbitraj și a Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori
  • Luări de cuvânt moțiune Florin Cîțu (20 de minute candidat, plus câte 5 minute, 5 vorbitori)
  • Luări de cuvânt moțiune Ludovic Orban (20 de minute candidat, plus câte 5 minute, 5 vorbitori)
  • Începerea votului

Ludovic Orban și Florin Cîțu, candidații la funcția de președinte al PNL

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat pe 19 august. Într-un document de 40 de pagini, intitulat „Partidul Național Liberal Forța Dreptei”, Orban a propus măsuri precum taxe mici, responsabilitate bugetară, digitalizarea completă a partidului şi principii precum transparenţă, competenţă și integritate

„Eu reprezint o certitudine pentru Partidul Național Liberal. Aproape toți membrii PNL mă cunosc, știu ce am făcut pentru PNL în cei 30 de ani de carieră, știu că m-am luptat constant pentru promovarea ideilor liberale”, spunea Ludovic Orban în momentul în care și-a anunțat candidatura.

O zi mai târziu, pe 20 iulie, premierul Florin Cîțu și-a depus candidatura pentru șefia PNL. În discursul susținut după oficializarea candidaturii, Cîțu a insistat că este un om de echipă și a afirmat că a intrat în această cursă pentru că „era nevoie de mai mult liberalism în PNL”.

Spre deosebire de Ludovic Orban, care a depus o moțiune „liberal-conservatoare”, Florin Cîțu merge pe un mesaj liberal în cursa internă.

„Sunt un liberal convins și cred că acest lucru este evident pentru toată lumea. Îmi trăiesc viața doar după principii liberale. Indiferent alături de cineva vom guverna următorii 8 ani nu voi abdica de la principii liberale. Din primul moment în care am intrat în politică și până acum am spus că doar o Românie liberală poate aduce bunăstare pentru România”, a precizat premierul.

În moțiunea „România liberală” cu care candidează, Florin Cîțu menționează: dezvoltarea României sunt revizuirea Constituţiei, desfiinţarea SIIJ, intrarea în Spaţiul Schengen şi apropierea de moneda euro, creşterea investiţiilor şi încurajarea antreprenoriatului, cât şi digitalizarea ANAF, recuperarea prejudiciilor din infracţiuni şi sporirea încrederii în instituţiile statului.

Refacerea coaliției, prioritatea viitorului președinte PNL

Finalul campaniei pentru alegerile interne din PNL a fost marcat de criza politică generată de ruperea coaliției de guvernare. Pe 1 septembrie, premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion din fruntea Ministerului Justiției, după ce partenerii de coaliție din USR-PLUS au refuzat să ia parte la ședința de Guvern în care urma să fie discutat inclusiv programul de investiții „Anghel Saligny”.

În schimb, USR-PLUS i-a retras sprijinul politic lui Florin Cîțu și a anunțat că nu vor reveni la guvernare dacă nu demisionează din fruntea Guvernului. Alături de AUR, ei au depus moțiune de cenzură, iar miniștrii și-au dat demisia. PNL și PSD au amânat votarea moțiunii până când Curtea Constituțională se va pronunța pe o sesizare a guvernului privind modul cum a fost înaintată în Parlament.

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, într-o emisiune pe B1TV, că vrea să refacă coaliția de guvernare cu USR-PLUS, dar nu se va ruga de nimeni când va fi președinte PNL, iar reformele promise în programul de guvernare vor merge mai departe, indiferent de decizia celor de la USR-PLUS. În schimb, USR-PLUS a anunțat că va discuta cu Florin Cîțu ca președinte al PNL despre refacerea coaliției, dar nu dacă Florin Cîțu rămâne premier.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă