LIVE Cel puțin 60 de persoane ucise și 140 rănite în urma atacului sinucigaș de la aeroportul din Kabul / 12 militari americani au fost uciși / ISIS a revendicat atacul

2 luni in urmă 31

UPDATE 22.47: ISIS a revendicat atacul de pe aeroportul din Kabul, anunță BBC.

Revendicarea a venit într-un mesaj postat pe canalul lor Telegram.

Grupul a declarat că un sinucigaș – pe care l-a identificat – a detonat o vestă explozivă în rândul afganilor și forțelor americane.

UPDATE 22.23: Generalul Kenneth „Frank” McKenzie, şeful US Central Command, a precizat că SUA se coordonează cu talibanii și fac „tot ce putem pentru a ne pregăti pentru aceste atacuri”, relatează BBC.

El a atribuit atacul grupului Stat Islamic.

Amenințarea ISIS este complet reală, ne așteptăm ca aceste atacuri să continue„, a spus el.

McKenzie a adăugat că SUA „va merge după” cei responsabili.

UPDATE 22.20: Pentagonul a anunţat, joi seară, că 12 militari americani şi-au pierdut viaţa în urma atacului de la aeroportul din Kabul. De asemenea, 15 militari americani au fost răniţi, a anunţat generalul Kenneth „Frank” McKenzie, şeful US Central Command, citat de News.ro.

„Este o zi foarte grea”, a spus generalul.

McKenzie a adăugat că au fost două atacuri sinucigaşe, urmate de un bărbat care a deschis focul.

Generaul McKenzie a precizat că Statele Unite vor continua evacuările, în ciuda acestor atacuri.

„Astăzi am avut 5.000 de persoane evacuate. De la 14 august am evacua mai mult de 104.000 civili, peste 66.000 de către SUA şi alţi 37.000 de către aliaţii şi partenerii noştri. Credem că în acest moment mai sunt puţin mai mult de 1.000 de americani în Afganistan”, a precizat McKenzie.

Și premierul britanic Boris Johson a anunțat că Marea Britanie va continua evacuările din Afganistan.

UPDATE 22.00: 12 membri ai forțelor militare ale SUA – 11 soldați și un medic  – au fost uciși, spun oficiali citați de presa americană. Decesele marchează primele victime militare ale SUA în Afganistan din februarie 2020, notează BBC.

UPDATE 21.30: Cel puțin 60 de persoane au fost ucise și alte 140 rănite în urma exploziilor de lângă aeroportul din Kabul, a declarat pentru BBC un înalt oficial din sănătate.

Reuters scrie că atacurile sinucigașe au produs o adevărată baie de sânge în rândul afganilor care așteaptă în exteriorul aeroportului să prindă un zbor care să îi scape din Afganistan.

Imaginile video încărcate de jurnaliștii afgani arată zeci de corpuri de oameni uciși în mulțimea strânsă în afara aeroportului. Un șanț cu apă de lângă gardul aeroportului s-a umplut cu cadavre pline de sânge, unele corpuri fiind scoase și așezate în grămezi pe marginea canalului, în timp ce oameni plângând îi căutau pe cei dragi, notează Reuters.

Sursa foto: Rooish

Între persoanele ucise sunt copii și femei.

Cel puțin 10 soldați americani ar fi fost uciși în explozii, a declarat un oficial american pentru Reuters, citând informații inițiale care se pot schimba.

AP anunță că cel puțin 12 membri ai forțelor americane au fost uciși, între care 11 pușcași marini și un medic al marinei militare, potrivit a doi oficiali americani. Oficialii spun că o serie de militari americani au fost răniți. Totuși, ei avertizează că numărul poate crește, scrie The Guardian.

UPDATE 20:24 Pentagonul anunță că mai mulți militari americani și-au pierdut viața în cele două explozii care au avut loc joi, lângă aeroportul din Kabul. Presa americană relatează informații despre patru pușcași marini morți și mai mulți răniți.

UPDATE 19:40: Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a condamnat cele două atacuri cu bombă de lângă aeroportul din Kabul, catalogându-le drept un „atac terorist care a ucis și rănit un număr de civili”, potrivit unui purtător de cuvânt al ONU, citat de The Guardian.

„Acest incident subliniază volatilitatea situației de pe teren din Afganistan, dar ne întărește și hotărârea, deoarece continuăm să oferim asistență urgentă în toată țara în sprijinul poporului afgan”, a afirmat reprezentatul ONU reporterilor.

UPDATE 19:18: Președintele francez Emmanuel Macron a reacționat în urma exploziei și a afirmat că situația din jurul aeroportului din Kabul este „extrem de tensionată”.

„Acest lucru ne conduce să sfătuim fiecare persoană să exercite cea mai mare precauție într-un context pe care nu îl controlăm”, a spus el.

Macron a spus că, în ciuda atacului, Franța intenționează să își continue operațiunea de evacuare, atât timp cât un mediu sigur ar putea fi garantat.

„De câteva zile Franța, alături de alți aliați, face tot posibilul în această situație și vom continua să facem acest lucru”, a spus liderul de la Elysee.

UPDATE 18:58: Secretarul general al Organizației Tratatului Nord-Atlantic (NATO), Jens Stoltenberg, condamnă atacurile cu bombă din Kabul, într-o postare pe Twitter.

I strongly condemn the horrific terrorist attack outside #Kabul airport. My thoughts are with all those affected and their loved ones. Our priority remains to evacuate as many people to safety as quickly as possible.

— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) August 26, 2021

UPDATE 18:43: Un spital de urgență din Kabul a postat pe Twitter că aproximativ 60 de răniți au ajuns în unitatea medicală până acum în urma exploziilor de la aeroport.

UPDATE 18:31: Un oficial american a declarat pentru Reuters că cel puțin cinci soldați americani ar fi fost răniți în urma exploziilor.

UPDATE 18:11: Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că explozia de la Poarta Abbey a fost rezultatul unui „atac complex” care a dus la un număr de victime ale SUA și civili afgani.

El a confirmat, de asemenea, că a existat cel puțin o altă explozie la sau lângă hotelul Baron din apropiere.

We can confirm that the explosion at the Abbey Gate was the result of a complex attack that resulted in a number of US & civilian casualties. We can also confirm at least one other explosion at or near the Baron Hotel, a short distance from Abbey Gate. We will continue to update.

— John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

UPDATE 18:02: Un jurnalist din Kabul a tradus și a trimis această declarație de la purtătorul de cuvânt al talibanilor Zabiullah Mujahid, spunând că americanilor li s-a spus despre un posibil atac Isis asupra aeroportului din Kabul, transmite The Guardian.

„Talibanii sunt dedicați comunității internaționale și nu vor permite teroriștilor să folosească Afganistanul ca bază pentru operațiunile lor. Talibanii au avertizat trupele americane despre posibile grupări teroriste precum ISIS ”, a spus Mujahid.

UPDATE 17:51: Prima explozie ar fi fost provocată de un atacator-sinucigaș ISIS, potrivit unui oficial american, citat de Politico.

Atacul ar fi fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, relatează CNN. De asemenea, toate intrările aeroportului au fost închise.

UPDATE 17:44: Pentagonul confirmă producerea celei de-a doua explozii lângă hotelul Baron, în apropiere de poarta Abbey, unde a avut loc prima explozie.

UPDATE 17:37: Atacul inițial de pe aeroportul din Kabul a fost urmat de o a doua explozie și foc cu arme de calibru mic, potrivit BBC.

Ambele explozii au avut loc lângă intrarea porții Abbey în aeroport, unde s-au adunat un număr mare de refugiați afgani în ultimele zile.

UPDATE 15:22: Un oficial taliban a declarat că cel puțin 13 persoane au fost ucise în atacul de lângă aeroportul din Kabul, potrivit Reuters și The Guardian.

Oficialul a spus că numărul include femei și copii și că un număr de gardieni talibani au fost, de asemenea, răniți.

Nu există confirmare din partea oficialilor occidentali.

UPDATE 3: Ministerul turc al apărării spune că au existat două explozii în afara aeroportului din Kabul, relatează BBC.

UPDATE 2: Un oficial american a declarat agenției de presă Reuters că explozia a fost cauzată de un atacator sinucigaș.

UPDATE: Explozia a avut loc la intrarea de la poarta Abbey, unde se află trupele britanice. A fost una dintre cele trei porți care au fost închise în urma avertismentelor cu privire la o amenințare teroristă, relatează BBC.

Casa Albă a confirmat că președintele Biden a fost informat cu privire la evoluții.

Știrea inițială: „Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul. Nu este clar la acest moment dacă sunt victime. Vom oferi detalii când vom aveam posibilitatea”, a scris pe Twitter secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

We can confirm an explosion outside Kabul airport. Casualties are unclear at this time. We will provide additional details when we can.

— John Kirby (@PentagonPresSec) August 26, 2021

Aeroportul internaţional din Kabul este singurul deschis din ţară.

Context.

Ambasada SUA din Kabul le-a recomandat cetăţenilor americani să nu se deplaseze la aeroportul internaţional Hamid Karzai, potrivit unei alerte de securitate transmise miercuri.

Există o ameninţare importantă de atac terorist în apropierea aeroportului din Kabul, a declarat joi și ministrul australian de externe Marise Payne, iar Canberra şi-a îndemnat cetăţenii şi cei cu vize pentru Australia să părăsească zona, relatează Reuters.

Ministrul britanic al Forţelor Armate, din cadrul Ministerului Apărării, a spus joi că există informaţii potrivit cărora, în următoarele ore, cel mai probabil în Kabul, va avea loc un atac terorist „extrem de letal”.

Focuri de armă au fost trase joi în direcţia unui avion militar italian care decola de la Kabul, a declarat o sursă din Ministerul italian al Apărării, potrivit Reuters.

Conform aceleiaşi surse, avionul nu a fost avariat.

Un jurnalist italian aflat în avion a declarat că la bordul acestuia se aflau circa 100 de civili afgani, confirmând că s-a tras asupra aeronavei după decolare.

știre în curs de actualizare

Sursa foto: Twitter/ @MuslimShirzad

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă