Lituania a plătit daune în valoare de 100.000 de euro unui deținut din Guantanamo Bay pentru că a permis CIA să-l tortureze într-un „site negru” de lângă capitala Vilnius

2 săptămâni in urmă 11

Plata acordată lui Abu Zubaydah, supranumit de avocații săi „prizonier pentru totdeauna”, pune în practică o decizie din 2018 a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a constatat că Lituania a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, permițând unor americani să-l tortureze.

Zubaydah, care are în jur de 50 de ani, a fost capturat în Pakistan de autoritățile americane în 2002, la câteva luni după atacurile teroriste din 11 septembrie. El a fost reținut în mai multe “site-uri negre” CIA din întreaga lume înainte de a fi dus în Guantanamo Bay, o bază americană în Cuba, în 2006.

SUA consideră că Zubaydah este membru al-Qaeda, deși el nu a fost niciodată inculpat. CEDO a reținut că Zubaydah a fost ținut într-un site negru al CIA din Lituania din februarie 2005 până în martie 2006.

Avocații săi au susținut că cele mai dure forme de tortură la care a fost supus probabil că nu au fost efectuate în Lituania, dar că experiența sa acolo a echivalat totuși cu tortură. Se pare că Zubaydah s-a confruntat cu privarea de somn și senzorială, izolarea și utilizarea zgomotului puternic și a luminii dure.

El susține că a fost torturii “waterboarding” (în care este simulat înecul deținutului) în mod repetat, inclusiv de cel puțin 83 de ori în august 2002 și ținut în cutii de mărimea unui sicriu zile în șir după ce a fost capturat.

Plata a fost depusă într-un cont bancar, potrivit The Guardian, dar Zubaydah nu-l poate accesa el deoarece rămâne prizonier la Guantanamo Bay, iar bunurile sale rămân înghețate de guvernul SUA.

Cu toate acestea, avocații săi au spus că cel mai probabil Lituania nu ar fi efectuat plata fără consimțământul Washingtonului, sugerând o posibilitate de schimbare a tratamentului lui Zubaydah.

Vestea depozitului survine cu o zi înainte de aniversarea a 20 de ani de la înființarea bazei de detenție de la Guantanamo Bay. Peste 780 de persoane au fost reținute în această unitate, o bază militară americană din Cuba, din 2002.

Președintele Barack Obama a promis că îl va închide în timpul președinției sale (2009 – 2017), dar nu a reușit să dea curs acestei promisiuni. Săptămâna trecută, Amnesty International l-a îndemnat pe președintele Biden să-și țină promisiunea de a face acest lucru.

Guardian, The Times

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă