Lista țărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată. Ce se întâmplă dacă vii fără test COVID negativ din „zona galbenă”

2 săptămâni in urmă 30


Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis joi, 11 februarie 2021, Hotărârea numărul 9 prin care este actualizată lista țărilor, zonelor și teritoriilor de risc epidemiologic. Noua listă, care cuprinde 67 de țări, intră în vigoare luni, 15 februarie, ora 00:00.


Pe lângă actualizarea listei, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat și condițiile pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc.


Încă de săptămâna trecut, CNSU a anunțat că, din 12 februarie, e necesară prezentarea unui test COVID negativ la intrarea în România de către persoanele care vin din zona de risc epidemiologic, așa-numita ”zona galbenă”. Nu era clar însă ce se întâmplă cu cei care nu prezintă un test COVID negativ.


În noua hotărâre, CNSU precizează că persoanele care prezintă un test RT-PCR negativ la intrarea în România vor sta în carantină timp de 10 zile.


În cazul persoanelor care nu prezintă un test negativ la intrarea în România, perioada de carantină se prelungește la 14 zile.


Așadar, și persoanele care vin din zona galbenă fără un test COVID negativ - presupunând că li se va permite îmbarcarea în aeronavă - vor fi primite în România, doar că, în cazul lor, carantina se va prelungi cu 4 zile.


”Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în documentul CNSU.


Anexa 1: Lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 9 din 11.02.2021 a CNSU:
Ce categorii sunt exceptate de la măsura carantinei


Exceptarea de la măsura carantinei instituită pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, cu excepția celor ce sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se aplică și pentru:


a) persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național;


b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară;


c) persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la acesteia până la data intrării în România.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă