LISTĂ Încă 17 milioane de lei pentru transformarea latrinelor din școli în toalete, aprobate de Guvern. Cîmpeanu: În România mai sunt 404 unități de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare neconforme

3 săptămâni in urmă 17

https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2019/11/toaleta-in-curte-digi24.jpg
Guvernul a aprobat, miercuri, Hotărârea pentru modernizarea toaletelor în școlile care au în continuare latrina în curte, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Proiectul de HG a fost introdus încă din septembrie, când Edupedu.ro a semnalat că banii sunt alocați pentru lucrări în peste 200 de școli, cu un total de 29 de mii de elevi care merg încă la WC în curte.

Potrivit ministrului, este alocată o sumă de 10,3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor începute în 2019-2020 la unitățile de învățământ, iar aproape 7,4 milioane de lei pentru lucrări noi.

Declarația ministrului Sorin Cimpeanu:

“Conform raportării inspectoratelor scolare, in România mai sunt 404 unități de invatamant care functioneaza cu grupuri sanitare neconforme. 

În anul 2021 sunt cuprinse în bugetul ministerului educatiei fonduri în sumă totală de 17.742 mii lei cu destinația conformare grupuri sanitare scoli.

Astfel, ministerul educatiei a inițiat un proiect de hotărâre de guvern prin care se aloca fonduri pentru continuarea lucrărilor de conformare a grupurilor sanitare pentru 149 de unități de învățământ preuniversitar de stat, precum și începerea lucrărilor in 56 de unități de învățământ (lucrați noi).

Menționăm că 199 de unități de învățământ preuniversitar de stat, care au grupuri sanitare neconforme și nu au fost cuprinse încă in finanțare, funcționează cu efective reduse de elevi, sub 100 de elevi, iar 75 dintre acestea chiar cu efective foarte reduse, respectiv sub 25 de elevi. Cea mai mare parte a acestor clădiri scolare au probleme complexe. Este in curs de analiza viabilitatea acestor clădiri scolare și, in funcție de rezultat, se vor adopta urgent deciziile care se impun.

Suma de 10.364.000 lei este alocată pentru continuarea lucrărilor la unitățile de învățământ începute în perioada 2019-2020, iar 7.378.000 lei pentru lucrări noi.”

Edupedu.ro a semnalat în septembrie că, deși 2021 este al treilea an în care Ministerul vrea să aloce bani pentru repararea, modernizarea sau construcția toaletelor moderne în școli și grădinițe care nu au așa ceva, instituția a cerut abia în această vară lista școlilor cu latrine. Banii fiind alocați acum, lucrările trebuie programate în timpul cursurilor, în loc să fi fost făcute mai devreme, așa încât lucrările să se desfășoare pe perioada verii.

Daca vor avea loc lucrări în școală, școala poate decide să treacă în online cursurile, potrivit ordinului comun cu regulile în pandemie.

Lista școlilor unde încep lucrări:

Lista școlilor unde trebuie să continue lucrările:

Citește și: Aproape 29 de mii de elevi încă merg la latrină, în loc de toaletă, în peste 200 de școli, potrivit Ministerului Educației. Autoritățile se pregătesc să aloce 10,3 milioane lei pentru modernizarea WC-urilor, după ce elevii au început cursurile

Articolul LISTĂ Încă 17 milioane de lei pentru transformarea latrinelor din școli în toalete, aprobate de Guvern. Cîmpeanu: În România mai sunt 404 unități de învățământ care funcționează cu grupuri sanitare neconforme apare prima dată în Edupedu.ro.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă