Lipsite de COVID, dar încă sunt umbra pandemiei. Ce s-a schimbat în țările care nu au avut nici măcar o persoană infectată cu virusul

1 lună in urmă 13


Pandemia de COVID-19 s-a răspândit cu o viteză uluitoate pe tot globul. Cu toate astea, există câteva națiuni, multre dintre ele insule, unde virusul nu a ajuns niciodată.Deși virusul nu a lovit, viața oamenilor nu a rămas chiar la fel. Șocul pe care l-a trimis pandemia de COVID-19 în jurul lumii au schimbat și modul de viață al celor ocoliți de pandemia mondială, scrie The Guardian.


Insulele Cook, aflate în Pacificul de Sud, nu au avut niciun caz de COVID. Chiar și fără ca virusul să ajungă în această insulă exotică, autoritățile au luat măsuri de prevenire. Au închis școlile și au practicat distanțarea socială. Asta pentru câteva săptămâni. A fost singura perioadă în care locuitorii insulelor Cook au fost nevoiți să respecte anumite măsuri sanitare.


La o populație de 18.000 de oameni, insula are doar 22 de medici și două ventilatoare. Prin urmare, autoritățile au închis insulele de la mijlocul lunii martie, pentru a se asigura că nu se vor confrunta cu un focar necontrolat.


„Nu contează cât de pregătiți credem că suntem. Noi am fost protejați, nu am văzut impactul și devastarea pe care COVID-19 poate să le aducă”, a declarat o locuitoare din insulele aflate în Pacific.


Insulele Cook sunt considerate o destinație de vacanță exotică

Decizia de a închide complet țara a avut un impact economic major. Asta cu atât mai mult cu cât turismul contribuie cu pestre două treimi la PIB-ul țării, oamenii au avut de suferit pe plan financiar.


„Momentul în care am închis granițele a lovit în buzunarele locuitorilor”, a spus premierul țării, Mark Brown.
TongaTonga, o țară insulară situată în Oceanul Pacific, este încă lipsită de coronavirus în rândul populației sale de puțin peste 100.000 de oameni. Pentru a ține virusul departe de oameni, Tonga și-a închis aproape toate granițele în și din afara țării și a evitat pandemia, la fel ca Kiribati, Niue, Nauru și Tuvalu. În luna martie, a impus carantina și a interzis grupurile de contact.


Insulele Tokelau, izolate, dar sigureSunt unele locuri pe Pământ care sunt atât de izolate, încât nu sunt conectate de o linie de aviație. Insulele Tokelau, teritoriu ce aparține de Noua Zeelandă, în Oceanul Pacific, este un mic tărâm, cu o populație de aproape 1.416 locuitori. Pentru că nu are o pistă de avioane, nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 de la începutul pandemiei.


Insula Koror, din Republica Palau


Koror este cel mai mare oraș din țara insulară Palau, din Oceanul Pacific, și a reușit să nu aibă niciun caz de COVID-19, după un an de pandemie. Cu toate că asta ar fi considerată o combinație de noroc, decizia autorităților de a închide timpuriu frontierele a ajutat orașul care numără 11.500 de oameni.Palau a primit chiar și 2.800 de doze de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna, cu ajutorul Statelor Unite și intenționează să vaccineze întreaga populație până la finalul anului.


Prețul plătit pentru a rămâne ferit de COVID-19


Statele insulare care se bazează mult pe turism și-au închis toate granițele pentru a nu se confrunta cu pandemia a venit cu propriile dezavantaje.


Blocajele au devastat economiile deja fragile din Pacific, în special cele dependente de turism.


Economia Fiji a scăzut cu peste 20% în 2020 și mii de oameni au abandonat locurile de muncă din sectorul turistic pentru a reveni la agricultură pe pământurile ancestrale.


În unele părți din Papua Noua Guinee, oamenii au revenit la utilizarea banilor de tip Shell și a târgului, pe măsură ce economia formală se oprește.În întreaga PNG, mai mult de jumătate (52%) dintre familii au retras copiii de la școală, deoarece nu își permiteau să-i țină înscriși și să participe, potrivit unui sondaj al Băncii Mondiale.


De altfel, în insulele vecine Solomon, cu o populație de aproape 653.000 de oameni, unde au existat doar 17 cazuri de infectare, dar 57% din toate familiile chestionate mănâncă mai puțin din cauza veniturilor reduse.


În schimb, din dorința de a reuscita economia, Polinezia Franceză și-a redeschis granițele și a abandonat carantina în iulie, pentru a relansa o economie blocată, dependentă de turism.


În acea etapă, teritoriul francez, cu aproape 277.700 de locuitori, avea doar 62 de cazuri confirmate: acum are peste 15.000 și 91 de decese.


Foto: Profimedia


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă