Lipsa studentilor din Cluj, resimtita puternic in economia locala. Tinerii cheltuiau peste 33 de milioane de euro lunar

1 lună in urmă 7

Un studiu realizat de cercetatorii Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca scoate la iveala ca lipsa studentilor din Cluj-Napoca are un impact semnificativ asupra vietii economice a orasului, arata Hotnews.

Potrivit studiului, in perioada in care studentii sunt fizic la cursuri, in Cluj-Napica, sunt cheltuiti lunar aproximativ 33,4 milioane de euro.

Sursa citata mai arata ca studentii au o pondere de 20 la suta din populatia orasului (cea mai mare din tara: Iasi - 14%, Timisoara - 12%, Bucuresti - 8%). In aceste conditii, lipsa studentilor in Cluj-Napoca aduce un impact semnificativ vietii economice a orasului.

Potrivit Hotnews, pornind de la estimarile cheltuielilor studentilor UBB in 2015, ajustate in functie de numarul studentilor UBB in anul academic 2019/2020, rata inflatiei si extrapolate la numarul total al studentilor din toate cele 11 universitati clujene (6 universitati publice si 5 universitati private), rezultatele studiului realizat de prof. univ. dr. Dan Lazar (prorectorul UBB pentru finantare, digitalizare si relatia cu studentii) si Andrei Chirca sugereaza ca totalul cheltuielilor lunare ale studentilor sunt de 33.390.572 Euro (161.513.536 lei).

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Aceasta suma, mai arata sursa citata, ramane subestimata, deoarece in estimarile initiale au fost incluse doar cheltuielile studentilor inscrisi la forma de invatamant la zi, la nivel licenta, master si doctorat (fara a fi incluse persoanele inscrise la studii postuniversitare si gradele didactice).

De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiti de vizitatorii studentilor UBB in Cluj-Napoca in 2015 pot reprezenta o pierdere lunara de 625.000 de euro.

Un alt factor subestimat este raportul dintre studentii straini - categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli - in alte universitati decat UBB. In medie, proportia studentilor straini in totalul populatiei studentesti din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%.

CITESTE SI:FOTO VIDEO Cat de pustii sunt celebrele partii de schi din Alpi. Turistii au fost interzisi, in ciuda protestelor vehementePerformanta actorilor de la Bulandra: 6.000 de spectatori platitori la teatru online. Marius Manole: "Am umplut 20 de sali odata"Senatul a abrogat prevederea privind iesirea anticipata la pensie a magistratilor, la 45 de ani si dupa o vechime de 20 de aniRazboiul comercial dintre UE, SUA si Marea Britanie. Cum au pierdut europenii milioane de doze de vaccin anti-Covid-19Mesajul sfasietor al handbalistei Crina Pintea: "Si-au batut joc de noi pentru ca suntem mici. M-am saturat". Romanca a plans pe teren
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă