Lipsă de optimism în ambele tabere înaintea întâlnirii NATO-Rusia de miercuri/ Stoltenberg: Nu cred că ne putem aștepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele

1 săptămână in urmă 14

După discuțiile de luni între diplomații americani și ruși pe tema crizei din Ucraina, la Bruxelles are loc, miercuri, Consiliul NATO-Rusia, însă niciuna din tabere nu își arată optimismul înaintea întâlnirii.

Reuniunea de la Bruxelles va fi prezidată de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, iar reprezentanţii permanenţi ai aliaţilor NATO se vor întâlni cu Serghei Ryabkov. Reuniunile Consiliului NATO-Rusia au fost întrerupte în urma anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, în anul 2014, în 2016 au fost reluate, dar după două reuniuni în 2019 au fost întrerupte din nou.

„Nu cred că ne putem aștepta ca aceste întâlniri să rezolve toate problemele”, a explicat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă săptămâna aceasta, citat de CNBC.

„Ceea ce sperăm este să putem cădea de acord asupra unei căi de urmat, să putem conveni asupra unei serii de întâlniri, să putem conveni asupra unui proces”, a adăugat Stoltenberg.

Nici Kremlinul nu se arată mai încrezător înaintea întâlnirii de miercuri și spune că nu vede „niciun motiv semnificativ de optimism” cu privire la soluțiile diplomatice pentru criza din Ucraina, conform The Guardian.

Marți, negociatoarea-şefă a SUA s-a întâlnit cu secretarul general Jens Stoltenberg şi cu ambasadorii ţărilor NATO la sediul Alianţei din Bruxelles, a doua zi după discuţiile de la Geneva cu viceministrul rus al afacerilor externe Serghei Riabkov, care nu au permis realizarea de progrese privind Ucraina. După peste şapte ore de discuţii tensionate luni, la Geneva, responsabilii american şi rus şi-au exprimat dorinţa de a continua dialogul.

Imediat după negocieri, Rusia a început exerciții militare cu 3000 de soldați, în apropierea Ucrainei. Exercițiile militare se desfășoară cu muniție reală, tancuri și alte vehicule de război.

Occidentalii acuză Rusia că au comasat în ultimele săptămâni 100.000 de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac asupra acestei ţări, ceea ce Moscova infirmă. Ei ameninţă Moscova cu sancţiuni economice grele în caz de agresiune. Rusia doreşte la rândul său garanţii occidentale privind o încetare a extinderii NATO, în special cu Ucraina.

Calendarul întâlnirilor pe tema crizei din Ucraina mai include reuniunea de miercuri a Şefilor de Stat Major ai statelor membre NATO, la care vor participa și şefii de Stat Major din Ucraina şi Georgia, iar joi va avea loc şi reuniunea OSCE, iar printre participanţi se vor afla şi reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei, SUA şi ai tărilor europene.

Sursa foto: NATO.int

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă