Liderul suprem al talibanilor solicită noului guvern din Afganistan să vegheze la respectarea legii islamice Sharia

1 lună in urmă 29

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a cerut marţi noului guvern din Afganistan să vegheze la respectarea legii islamice Sharia, în primul său mesaj transmis după preluarea puterii de către gruparea islamistă, acum trei săptămâni, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Îi asigur pe toţi concetăţenii noştri că guvernanţii vor munci din greu pentru a asigura respectarea regulilor islamice şi a shariei în ţară”, a declarat Akhundzada, într-un comunicat făcut public în limba engleză.

Liderul talibanilor, care apare în public foarte rar, a mai adăugat că noul guvern de la Kabul va face astfel încât în ţară să se instaleze o „pace, prosperitate şi dezvoltare durabile”.

El îşi mai îndeamnă afgani să nu plece din ţară, oferind asigurări că regimul taliban „nu are nicio problemă cu nimeni”, în condițiile în care peste 120.000 de afgani au evacuat țara în ultimele săptămâni de teama talibanilor.

Mesajul său mai evocă şi „relaţii puternice şi sănătoase cu vecinii Afganistanului şi cu toate celelalte state”, subliniind totodată că regimul său va lua „măsuri puternice şi eficace pentru protejarea drepturilor omului”.

Liderul taliban susține că dezvoltarea educației reprezintă „subliniază „una din principalele necesităţi ale ţării”, şi dă asigurări că „toţi diplomaţii străini, ambasade, consulate, organizaţii, investitori nu vor avea nicio problemă” în Afganistan.

Hibatullah Akhundzada, numit în fruntea talibanilor în mai 2016, a fost până atunci necunoscut marelui public şi nu transmite mesaje decât foarte rar, în cursul unor sărbători islamice. La finalul lunii august, mişcarea sa islamistă a a indicat că acesta se află la Kandahar şi că va apărea „în scurt timp în public”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă