Liderul rezistenței afgane promite să nu se predea niciodată, deși grupării sale i-a fost refuzat accesul la armele americane: „Sunt fiul lui Ahmad Shah Massoud. Aș prefera să mor decât să mă predau”

1 lună in urmă 28

Liderul mișcării de rezistență împotriva talibanilor a promis că nu se va preda niciodată, dar este deschis negocierilor cu noii conducători ai Afganistanului, potrivit unui interviu publicat astăzi de Paris Match, citat de The Guardian.

Ahmad Massoud, fiul celebrului comandant al rebelilor afgani Ahmad Shah Massoud, s-a retras în valea natală Panjshir, la nord de Kabul, împreună cu fostul vicepreședinte Amrullah Saleh.

„Aș prefera să mor decât să mă predau”, i-a spus Massoud filosofului francez Bernard-Henri Levy în primul său interviu de când talibanii au preluat Kabul. „Sunt fiul lui Ahmad Shah Massoud. Predarea nu este un cuvânt în vocabularul meu.”, a spus liderul rezistenței afgane.

Massoud a susținut că „mii” de bărbați s-au alăturat mișcării sale de rezistență din valea Panjshir, care nu a fost niciodată capturată de forțelele sovietice în 1979 sau de talibani în prima lor perioadă la putere din 1996-2001.

El și-a reînnoit apelul pentru sprijin din partea liderilor străini, inclusiv a președintelui francez Emmanuel Macron, și și-a exprimat regretul că li s-a oferit acces la arme cu puțin timp înainte de căderea Kabulului la începutul acestei luni.

„Nu pot uita greșeala istorică comisă de cei cărora le ceream armele acum doar opt zile la Kabul. Au refuzat. Și aceste arme – artilerie, elicoptere, tancuri fabricate în America – sunt astăzi în mâinile talibanilor”, a afirmat liderul rezistenței afgane.

Massoud a adăugat că este deschis să vorbească cu talibanii și a prezentat schițele unui posibil acord.

„Putem vorbi. În toate războaiele, există discuții. Și tatăl meu a vorbit întotdeauna cu dușmanii săi”, a spus el.

Tatăl lui Massoud, un francofil cu legături strânse cu Parisul și Occidentul, a fost poreclit „Leul din Panjshir” pentru rolul său în lupta împotriva ocupației sovietice a Afganistanului în anii 1980 și a regimului taliban în anii ’90.

El a fost asasinat de Al-Qaeda cu două zile înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

Sursa Foto: Facebook/ Ahmad Massoud

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă