Liderul organizației mafiote calabreze ‘Ndrangheta, arestat la Madrid

2 luni in urmă 19

Carabinierii din Bologna și Poliția spaniolă l-au arestat la Madrid pe fugarul clanului ‘Ndrangheta Domenico Paviglianiti, în vârstă de 60 de ani, „il capo di tutti i capi”, așa cum era supranumit în anii 1980 și 1990, transmite Rai News preluat de Rador.

Paviglianiti a făcut obiectul unei sentinţe pentru executarea unei pedepse de 11 ani, 8 luni și 15 zile, emisă pe 21 ianuarie de către Parchetul din Bologna pentru infracțiuni de asociere de tip mafiot, crimă și complicitate la traficul de droguri. Paviglianiti fusese eliberat în octombrie 2019, pe baza unui calcul eronat al pedepsei. Părăsise Italia și se refugiase în Spania.

Paviglianiti a fost arestat pe 3 august de Poliția spaniolă, Udyco Central, și de Carabinierii din Bologna, nucleul de investigații, coordonat de procurorul Giuseppe Amato și de procurorii Roberto Ceroni și Michele Martorelli, în colaborare cu Eurojust (Filippo Spiezia) și în legătură cu Serviciul de Cooperare Internațională a Poliției.

Considerat un element-cheie al familiei omonime din ‘Ndrangheta, care funcționează încă în localitățile San Lorenzo, Bagaladi și Condofuri din Reggio Calabria și cu sucursale în nordul Italiei, în special în Lombardia și în America de Sud pentru gestionarea traficului internațional de droguri, Paviglianiti a fost deja condamnat la închisoare pe viață (pedeapsa a fost înlocuită ulterior cu închisoare de 30 de ani) pentru o serie de crime, asociații de tip mafiot și infracțiuni legate de droguri, comise încă din anii 1980.

El a avut un rol de prim rang, explică carabinierii, în timpul așa-numitului al doilea război mafiot, când împreună cu alte familii ‘Ndrangheta din provincia Reggio Calabria, a susținut clanul De Stefano în sângeroasa luptă cu clanul Condello. Ancheta care a dus la găsirea sa a fost demarată după noua dispoziție emisă de Procuratura din Bologna, după o contestație la Curtea Supremă prin care s-a constatat calculul greșit care l-a pus în libertate pe Paviglianiti.

Traducerea Rador: Oana Avram / Foto: Pexels

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă