”Liderul invizibil” al talibanilor, apariție publică în premieră de la preluarea funcției: ”A vorbit timp de zece minute cu vitejii soldaţi şi discipoli”

1 lună in urmă 29

Duminica, 31 Octombrie 2021, ora 12:35

0 citiri

 ”A vorbit timp de zece minute cu vitejii soldaţi şi discipoli”

Mollahul Hibatullah Akhundzada, care nu a apărut niciodată în public în mod oficial, a participat la o ceremonie din Kandahar, au anunţat lideri talibani, relatează AFP.

”Comandorul credincioşilor, şeicul Hibatullah Akhundzada, a apărut la o mare adunare, la celebra madrassa Hakimiya, şi a vorbit timp de zece minute cu vitejii soldaţi şi discipoli”, a anunţat duminică, într-un comunicat, Guvernul taliban, care publică drept o dovadă o înregistrare audio.

În acest clip audio se aude în mod foarte indistinct mollahul, spunând rugăciuni şi dând binecuvântări.

Potrivit unei surse locale, mollahul Hibatullah Akhundzada a sosit la această şcoală coranică din Kandahar cu un convoi de două maşin, în condiţii de securitate drastice, iar nicio fotografie nu a fost autorizată.

Talibanii, care au păsrat mult timp tăcerea asupra locului în care se află mollahul, au anunţat în septembrie că Hibatullah Akhundzada trăeşte ”de la bun început” la Kandahar şi că urma să apară ”în curând în public”.

Până când i-a succedat în 2016 lui Mansour - ucis într-un atac aerian american cu dronă în Pakistan -, Hibatullah Akhundzada era relativ necunoscut, el fiind mai implicat în chestiuni judiciare şi religioase decât în manevre militare.

Odată ajuns la putere, mollahul Akhundzada a obţinut rapid loialitatea egipteanului Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida, care l-a catalogat drept ”emirul credincioşilor” şi i-a consolidat, astfel, credibilitatea în lumea jihadistă şi sunnită.

În funcţia de ”lider suprem”, mollahul Akhundzada este însărcinat să menţină unitatea în cadrul mişcării islamiste, o misiune complexă în contextul unor lupte interne care au fracturează puternic mişcarea jihadistă de ani de zile şi care persistă după revenirea la putere a talibanilor în Afganistan, la jumătatea lui august.

Citeste si:

 ”Sunt un om care vine din mediul academic, se informează şi ascultă de vocea ştiinţei”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că nu s-a vaccinat anti-COVID pentru că în urmă cu aproximativ jumătate de an a fost infectat cu noul coronavirus, după ce fetiţa sa a...

 ”Nu există niciuna dintre cele 10 măsuri urgente pe care i le-am transmis premierului desemnat”

PSD nu poate vota un guvern PNL-UDMR cu un program de guvernare care taie din veniturile românilor, anunţă într-o postare pe Facebook Marcel Ciolacu. Liderul PSD anunţă că luni va propune...

DigiSport.ro

ObservatorNews.ro

Adevarul.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă