LICITAȚIE CONTESTATĂ | Manuscris al evreilor din Cluj, licitat în SUA. Registrul ar include date istorice importante despre comunitățile evreiești ortodoxe, strânse de-a lungul a peste 50 de ani

2 luni in urmă 4

Manuscris al evreilor, licitat in SUA

EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Embed:

Link:

Manuscrisul, aparținând comunității evreiești din Cluj, a fost descoperit pe site-ul unei mari case de licitații din America, alături de alte manuscrise evreiești. Registrul, care datează din secolul XIX, a fost identificat că fiind Pinkasul Societății Sacre a Comunității Evreiești Ortodoxe din Cluj, dispărut cel mai probabil în anul 1944. Atunci, peste 16.000 de evrei din Cluj au fost deportați la Auschwitz.

Registrul scris de mână ar include date istorice importante despre comunitățile evreiești ortodoxe, strânse de-a lungul a peste 50 de ani. De asemenea, manuscrisul reprezintă și un important obiect de artă. Prețul de pornire pentru licitare pornește de la 4.000 de dolari.

Comunitatea Evreilor din Cluj a contestat licitația organizată la New York și speră să recupereze într-un fel sau altul manuscrisul, poate chiar să-i convingă pe actualii proprietari să îl doneze.

Dacă îl vor primi înapoi, acesta va fi expus în Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă