Libocor, BRD: Deficitul extern e la aproximativ 5% din PIB, în pragul acelei linii roșii trasată de Lawrence Summers în privința sustenabilității

1 lună in urmă 1

”Dacă ne întoarcem în China anului 500 îe..n. Atunci trăia un strălucit strateg militar, Sun Țzu care spunea: ”Nu-ţi fie teamă că înaintezi prea încet. Teme-te dacă te opreşti”. Ceea ce vreau să spun este că vedem perspectivele bune ale economiei, dar îndemnul meu e să nu ne temem dacă mergem încet. Exuberanța nu cred că-și are locul în discursul public. Pandemia nu a trecut, iar cine privește lucrurile așa ar putea cădea într-o mare eroare”, a spus joi economistul șef al BRD Florian Libocor la o conferință online pe tema Bugetului.

Ce a mai spus Libocor în cadrul conferinței:

Ceea ce am văzut anul trecut a fost că economia a performat peste așteptări și că am avut sectoare pe care credeam că pandemia le va lovi mai puternic, dar care au rezistat formidabil. Mă refer la construcții și la consum- atât cel privat cât și cel guvernamental.
Vedem în ianuarie că indicatorul de sentiment a crescut și că cei de la Comisia Europeană a revizuit crescător evoluția PIBului României.Vedem intenția lăudabilă de a reduce deficitul bugetar cu 2,6 puncte procentuale pe care o estimez chiar realizabilă. Cred că lucrurile merg într-un sens bun, dar nu ar trebui să epuizăm tot spațiul de manevră al politicii monetare. În zona politicilor bugetare acest spațiu nu există
Surprinzător și neașteptat este faptul că leul s-a dovedit o monedă stabilă care nu erodează capitalul investit în economie. Se marșa pe deprecieri mai consistente ale monedei în 2020.Avem 3 cifre importante la care m-aș referi: deficitul fiscal care a crescut la 9,8% și care va fi corectat până la 7,2%,rămânând peste criteriile Maastricht. Să reduci deficitul bugetar de la 9,8 la 7,2 nu e deloc ușor. Avem apoi deficitul extern. Mă așteptam ca ea să crească mai încet. Ei bine, acesta e la aprox 5% din PIB, iar 5% este acea linie roșie trasată de Summers în privința sustenabilității. De la 5% intrăm într-o zonă în care am putea avea probleme.Datoria publică a ajuns la 47% din PIB. Rămâne sub pragul Maastricht, e adevărat, dar am depășit pragul de 45% din PIB- nivelul până la care datoria publică este ușor gestionabilă.
Noi am revizuit evoluția PIB în sens pozitiv, la 1,4% creștere pentru acest an. S-ar putea să revizuim din nou în sus, dar nu aș susține idee creșterii economiei de 4-5%.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă