Libertatea a ajuns la granița ruso-finlandeză: ”Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporare

6 zile in urmă 51

Am întâlnit oameni din St. Petersburg, dar și din Moscova. Vizele Schengen le asigură rușilor un transferul calm și sigur, traficul rutier e deocamdată doar ceva mai mare, dar el crește oră de oră. 

Corespondență de la Marius Mărgărit și Raed Krishan (Vaalimaa – Finlanda)

Miercuri, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, pe rețelele sociale au apărut imagini cu cozi imense la punctul de graniță Torfianovka – Vaalimaa, dintre Rusia și Finlanda. 

O echipă Libertatea a ajuns joi dimineață aici. 

230.000 ruși trec lunar în Finlanda, mulți doar în vizită

 ”Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporareRușii trec lunar granița în Finlanda, mulți dintre ei fiind doar în vizită

Suntem pe partea finlandeză a punctului de graniță, prima vamă rutieră deschisă între cele două țări, în 1958. Amintirea sîngerosul lor conflict din anii 1939-1940, rămas în istorie sub numele de Războiul de Iarnă, era încă puternică. La început, traficul de persoane a fost mic. 

Apoi, Finlanda a devenit, tradițional, accesul rutier preferat al rușilor în Europa, apoi în Europa unită. După februarie 2022, cînd Federația Rusă a atacat Ucraina, iar balticii au fost fermi în ostilitatea lor, mareea umană spre Finlanda a crescut. Într-o singură lună, iulie 2022, în Finlanda au intrat 230.000 de ruși, conform guvernului de la Helsinki. O bună parte se întorceau în Rusia.

Am întâlnit și oameni din Moscova

Fluxul a devenit și mai accentuat de la 1 septembrie. Pentru că, acum, Finlanda este ultima țară a UE prin care rușii pot intra rutier, după ce Polonia și țările baltice au blocat accesul cetățenilor ruși. 

Imediat după anunțul ”mobilizării parțiale”, numărul de bărbați în tranzit pe aici a crescut. Punctul de graniță este la 200 de kilometri de St. Petersburg, dar am întâlnit și oameni din Moscova, care e la 900 de kilometri. În 24 de ore s-au decis, au împachetat și au traversat nord vestul Rusiei, spre ultima poartă a UE: Finlanda.

La fața locului, polițiștii de frontieră finlandezi, dar și rușii care trec, spun că traficul a sporit, dar nu la nivel de exod. S-au înregistrat cam 500 de oameni în plus, pe tura de miercuri, ziua anunțului, după-amiază și seară. ”În mod normal veneau cam 1.000 de mașini pe zi”, ne spune un vameș  finlandez. ”Dar ne pregătim”, anticipează oficialii finlandezi. 

 ”Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporareFinlanda este ultima țară a UE prin care rușii pot intra rutier

Rușii spun că, joi dimineață, stau între 4 și 7 ore la ambele granițe. ”Grănicerii noștri sunt organizați și de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun cei care ajung în Finlanda după decretarea mobilizării generale de la Moscova. De data aceasta mulți mărturisesc că nu se vor mai întoarce.

Liniștea vizelor Schengen

Afară este răcoare, 12 grade, soarele arde, oamenii stau în mașini, cu mâna pe pașaportul cu viză Schengen, peisajul e complet diferit de cel al ucrainenilor care veneau disperați la granițele României, Poloniei, Moldovei sau Ungariei.  

În zona neutră, între cele două puncte de control, vedem două șiruri de mașini dinspre Rusia, de câte 50 de mașini, plus vreo trei autocare. 

 ”Grănicerii noștri sunt de treabă, nu ne pun piedici să trecem”, spun rușii care fug de încorporarePeisajul e complet diferit de cel al ucrainenilor care veneau disperați la granițele României, Poloniei, Moldovei sau Ungariei

Dar e trafic și invers. Cam 30 de mașini merg spre Torfianovka. Unii sunt ruși care se întorc acasă, alții sunt finlandezi care merg să alimenteze cu benzină din Rusia, de la o stație aflată la 8 km de granița. „Benzina e mai ieftină acolo, în Finlanda e 2 euro/litru”, spune, zâmbind, un șofer.

În zare, departe, e Rusia. Mașinile se adună tot mai multe, se simte un puls care crește. Nimeni nu știe ce vor face cele două guverne, finlandezii au anunțat că vor vrea să limiteze trecerea, Kremlinul a avertizat că va interveni la granițele uriașei țări dacă migrația ia proporții.

rkz0433Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Deocamdată, trecerea e fluentă, oamenii ajung unii cu familiile, cu bagaje multe, cu câinele în mașină. Animalele de companie și-au adus și ucrainenii cu ei. Pare că limba lor e, cel puțin în acest moment, singura în care cele două popoare ar putea negocia. Vom reveni.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă