Liberalii spun că vor modifica măsurile de protejare a consumatorilor de energie doar dacă vin propuneri concrete din partea celorlalte partide din coaliție

1 săptămână in urmă 11

Social-democrații i-au acuzat pe liberali, printr-un comunicat de presă, să au promovat o lege pentru plafonarea prețurilor la energie care nu îi protejează deloc pe cetățeni și că vor cere ca aceasta să fie modificată. În replică, liberalii răspund că actualul cadru legislativ va fi modificat doar dacă există propuneri din partea celorlalte partide din coaliţie care să îl îmbunătăţească.

„Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei, Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie”, se prcizează în comunicatul transmis de PSD.

PNL răspunde că „măsurile de protejare a populaţiei în faţa valului de scumpiri ale facturilor la energie au fost o prioritate pentru partid, motiv pentru care adoptarea legii a fost grăbită de către fostul guvern PNL-USR-UDMR;

„Preşedintele Florin Cîţu a militat în mandatul său de prim-ministru pentru grăbirea procesului de adoptare a legii consumatorului vulnerabil de la începutul anului 2021. După parcurgerea parcursului parlamentar, Legea nr. 226 din 16 septembrie 2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost adoptată şi cu votul parlamentarilor PSD. Ulterior, Guvernul PNL a adoptat OUG 118/2021 care cuprindea schema de compensare a facturilor la energie de care urmau să beneficieze peste 7 milioane de români. Apoi, parlamentarii social-democraţi au depus legea plafonării, care a fost respinsă chiar cu voturile parlamentarilor social-democraţi”, informează PNL.

Liberalii mai arată că în momentul adoptării cadrului legal, au fost acceptate și amendamente propuse de parlamentarii social-democraţi, „chiar dacă la acea vreme nu exista actuala coaliţie de guvernare”.

PNL avertizează din nou furnizorii de energie să respecte legea: „Avem încredere că furnizorii îşi vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar şi categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancţionaţi. Instituţiile abilitate ANRE, ANPC şi Consiliul Concurenţei se asigură că legea este respectată, iar cetăţenii nu sunt traşi pe sfoară. Partidul Naţional Liberal şi Guvernul au propus şi adoptat măsuri pentru a combate efectele crizei energetice şi vor propune şi alte soluţii în viitorul apropiat. De asemenea, Ministerul Energiei lucrează deja să extindă schema pentru marii consumatori de energie şi, totodată, să găsească un mecanism similar pentru IMM-uri şi nu numai. Suntem într-o coaliţie de guvernare, întotdeauna vom lua în considerare propuneri din partea celorlalţi membri ai coaliţiei, doar dacă îmbunătăţesc cadrul legislativ actual”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă