Liberalii au stabilit că PNL nu va guverna cu PSD. Ce alte decizii s-au luat în ședința Biroului Politic

1 lună in urmă 23


În ședința Biroului Politic Național (BPN) al PNL de miercuri, 8 septembrie, s-a decis, printre altele, că parlamentarii formațiunii nu vor participa la ședințele Birourilor Permanente Reunite, unde se va discuta calendarul moțiunii USR PLUS, „depusă nelegal”.


UPDATE ora 13.30: Conform documentului semnat de președintele PNL Ludovic Orban și de Secretarul general PNL Robert Sighiartău, „niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern” și a premierului Florin Cîțu.


Totodată, în ședință s-a stabilit că PNL nu va face guvern cu PSD și că parlamentarii PNL nu vor participa la ședințele Birourilor Permanente Reunite, convocate de Ludovic Orban și Anca Dragu, în vederea calendarului moțiunii de cenzură USR PLUS - AUR „depusă nelegal”, până se va verifica legalitatea semnăturilor.La finalul ședinței Biroului Politic Național (BPN) al PNL de miercuri, 8 septembrie, premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la cazul moțiunii de cenzură care a ajuns în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului.


UPDATE ora 11.00: Executivul va sesiza CCR pentru conflict juridic între Guvern şi Parlament pe tema moţiunii de cenzură, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul BPN care a avut loc în Aleea Modrogan din București.


„Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul în care au fost depuse aceste semnături a doua oară”, a declarat Florin Cîţu.


Anunțul vine după ce ședinţa de ieri, în care Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar fi trebuit să decidă calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS - AUR, a fost suspendată pentru a patra oară din lipsă de cvorum. Drept urmare, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a anunțat că va comunica Guvernului moțiunea de cenzură.


Astăzi, 8 septembrie, Ludovic Orban şi preşedinta Senatului, Anca Dragu, au convocat o şedinţă comună a Parlamentului pentru joi la ora 16:00 în vederea citirii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.


Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny.


Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, apropiat al premierului Florin Cîțu, a declarat marți seară, la B1 TV, că liberalii se reunesc astăzi, 8 septembrie, într-o ședință a Biroului Politic Național (BPN), unde vor stabili ce fac după demisiile miniștrilor USR PLUS. În replică, tabăra Orban susține că ședința nu a fost convocată statutar.


În cadrul ședinței BPN, care va avea loc prin videoconferință, se va discuta și despre situația celorlalți angajați pe care USR PLUS i-a trimis în Guvern, dar care au rămas în funcții.


„Urmează ca mâine (n.r. - miercuri, 8 septembrie), la ora 10, să luăm o decizie în acest sens (n.r. - demisiile miniștrilor USR PLUS). Vom avea un Birou permanent național și vom lua o decizie și în acest sens, să vedem exact care este drumul pe care îl vom parcurge în continuare, inclusiv cu situația în care suntem”, a spus Robert Sighiartău.


Robert Sighiartău | Foto: Hepta

Aripa Orban susține că ședința nu a fost convocată statutar


În replică, Ionel Dancă, un apropiat al președintelui PNL Ludovic Orban, a declarat la Realitatea PLUS că ședința BPN de astăzi nu a fost convocată statutar. Întrunirea a fost comunicată ieri, printr-un mesaj text, de către tabăra premierului Florin Cîțu, care a invocat alineatul 3 al articolului 85 din Statutul PNL.


Întâlnirea de astăzi a liberalilor, condusă de premierul Florin Cîțu, are loc în contextul în care miniștrii USR-PLUS și-au depus marți, 7 septembrie, demisiile din Guvern.


Din cabinetul Cîțu s-au retras vicepremierul Dan Barna, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, ministrul transporturilor, Cătălin Drulă, ministrul economiei, Claudiu Năsui, ministrul cercetării, Ciprian Teleman, și ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea.


Ce liberali preiau ministerele de la USR-PLUS


Surse politice ale Libertatea susțin că, după ultimele discuții din PNL, portofoliile rămase vacante vor fi preluate interimar, astfel: premierul Florin Cîțu va fi la Fonduri Europene, Dan Vîlceanu la Ministerul Transporturilor, Tanczos Barna la Ministerul Cercetării, Cseke Attila la Ministerul Sănătății și Virgil Popescu la Ministerul Economiei, minister pe care l-a mai condus în 2020.


FOTO: Hepta


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă