Leopardul – curiozități și lucruri surprinzătoare despre aceste feline

2 săptămâni in urmă 22


Leopardul este una dintre cele mai mari feline, alături de leu, tigru sau jaguar. Leopardul este un animal solitar și foarte interesant din punct de vedere al comportamentului său.


Descoperă lucruri interesante și curiozități despre leopard:


Cum arată leopardul în sălbăticie


Numele „leopard” provine din cuvântul grecesc leopardus, care este o combinație de leon (leu) și pardus (panteră).


Leoparzii sunt feline mari cunoscute pentru corpurile lor cu blană aurie, cu pete și pentru tehnicile de vânătoare grațioase, dar feroce. Deși acoperirea lor este vastă, numărul lor este în scădere.


Leoparzii sunt cei mai mici membri ai felinelor mari. Ei cresc de la 92 până la 190 de centimetri lungime. Coada lor adaugă încă 64 până la 99 cm la lungimea lor. Masculii și femelele variază în greutate. Femelele cântăresc de obicei între 21 și 60 de kilograme, iar masculii cântăresc de obicei de la 36 până la 75 kg.


Cum arată leopardul

Majoritatea leoparzilor sunt de culoare deschisă, cu pete întunecate distinctive care se numesc rozete, deoarece seamănă cu forma unui trandafir. Leoparzii negri, care par a fi aproape de culoare uniformă, deoarece petele lor sunt greu de distins, sunt denumite în mod obișnuit pantere negre.


Unde trăiește leopardul


Leopardul este foarte adaptabil și poate trăi în multe locuri diferite de pe glob. Leoparzii se găsesc în Africa subsahariană, Peninsula Arabă, sud-vestul și estul Turciei, în deșertul Sinai/Iudee din Asia de Sud-Vest, la poalele Himalaiei, India, Rusia, China și insulele Java și Sri Lanka.


Aceste feline mari pot trăi în aproape orice tip de habitat, inclusiv păduri tropicale, deșerturi, păduri, savane cu pășuni, păduri, habitate montane, tufărișuri de coastă, terenuri cu arbuști și zone mlăștinoase. De fapt, leoparzii trăiesc în mai multe locuri decât orice altă felină mare. Cu toate acestea, numărul lor este în continuă scădere.


Descoperă și cele mai interesante animale sălbatice din România

Ce mănâncă leopardul


Leoparzii sunt animale carnivore, dar nu sunt pretențioși la mâncare. Ei vor păada orice animal care le iese în cale, cum ar fi gazelele,puii de ghepard, babuinii, rozătoarele, maimuțele, șerpii, păsările mari, amfibienii, peștii, antilopele și porcii spini.


Leopardul este un părădător de ambuscadă. Leoparzii se ghemuiesc pentru a se furișa către prada lor și se năpustesc înainte ca aceasta să aibă șansa de a reacționa.


Leopardul este atât de puternic și stă atât de confortabil în copaci, încât, deseori, își aruncă prada în copac. Trăgând în sus prada, speră să le țină la siguranță de alți prădători precum hienele. Leoparzii pot vâna, de asemenea, din copaci, unde blana lor pătată le permite să se camufleze printre frunze. Acești prădători nocturni urmăresc și antilopa, căprioarele și porcii prin mișcări șirete în iarba înaltă. Când sunt prezenți lângă așezări umane, leoparzii atacă adesea câinii și, ocazional, oamenii.


De asemenea, leopardul este un înotător puternic și se simt bine în apă, unde mănâncă uneori pește sau crabi.


Curiozități despre leopard


Curiozități despre leopard

Femelele leopard pot da naștere în orice moment al anului. De obicei, au doi pui de culoare cenușie cu pete abia vizibile. Mama își ascunde puii și îi mută dintr-un loc sigur în altul până când sunt suficient de mari pentru a începe să se joace și să învețe să vâneze. Puii trăiesc cu mamele lor aproximativ doi ani - în caz contrar, leoparzii sunt animale solitare.Leopardul își petrece timpul cel mai adesea singur, de obicei în interiorul unui teritoriu bine delimitat - cu excepția perioadei de împerechere și a perioadei în care femela își crește puii. Dacă în același teritoriu ar locui prea mulți leoparzi, ar nimici sau ar alunga pentru mult timp viețuitoarele ce-i alcătuiesc prada.De obicei masculii posedă teritorii mai mari decât femelele și adesea teritoriul unui mascul se întretaie cu teritoriul uneia sau al mai multor femele.
Leoparzii nu au nevoie de multă apă. Ei supraviețuiesc din umiditatea pe care o obțin din mâncarea lor.Nu este de mirare că leoparzii sunt vânători atât de pricepuți. Ei pot alerga până la 58 km/h, pot sări înainte 6 metri și pot sări 3 m drept în sus.Fiind un cățărător foarte bun, poate ridica o pradă de două ori mai grea ca el într-un copac foarte înalt, departe de ochii altor prădători.Leoparzii sunt clasificați ca fiind aspecii amenințate cu dispariția. AScăderea populației de leoparzi este cauzată de pierderea habitatului și de vânătoarea excesivă. Potrivit PBS Nature, unul dintre cei mai rari leoparzi este leopardul Amur, care se găsește în estul îndepărtat al Rusiei, Coreea și nord-estul Chinei. Se estimează că în prezent trăiesc doar 30 în sălbăticie.
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă