Lege pentru colectarea selectivă a frunzelor. Amenzi usturătoare pentru gospodarii care mai dau foc la frunze în curte

1 lună in urmă 51

Ştiţi mirosul de la ţară, din fiecare toamnă şi primăvară, când oamenii îşi fac curat în grădini şi ard vegetaţia uscată? Luaţi-vă adio de la el. O nouă lege obligă la colectarea selectivă a frunzelor. Oamenii de la ţară, care abia se descurcă să aleagă plasticul de gunoiul menajer, se amuză de situaţie. Doar că amenzile usturătoare nu sunt de glumă.

Autorităţile anunţă amenzi pentru cei care vor mai arde frunzele în spatele casei Primarii din zonele rurale trebuie să ducă muncă de convingere cu oamenii

La ţară, oamenii abia învaţă abecedarul colectării separate a gunoiului. În localitatea aflată la doar 15 kilometri de Baia Mare, puţini din cei 1500 de locuitori fac altfel decât au fost obişnuiţi din moşi strămoşi. Iar vestea că de luna viitoare va trebui să depoziteze separat şi frunzele, le-a dat subiect de glume.

''Frunzele le-oi pune în pat, sub mine, şi dorm pe ele.''

''O punem la mizerie şi o ducem unde. Avem o groapă mare pe pământul nostru acolo, dar o strângem şi o punem pe bălegar şi putrezeşte.''

Primarul nu se lasă. Ştie că are de dus muncă de convingere. Are însă şi argumentele potrivite.

Călin Achim, primar Coaş: Dacă nu este făcută corespunzător, selectiv, nu se ridică tomberonul.

Amenzi pentru cei care nu vor să respecte legea

E adevărat, ultima grijă a sătenilor este să umble după frunze în vânt.

Călin Achim, primar Coaş: Sunt mult mai multe proiecte care ar fi mai repede de actualizat sau de luat in calcul decat colectarea frunzelor în recipiente.

Dar, motiv de glumă sau nu, amenzile de la Garda de Mediu vor veni. Şi sumele nu sunt deloc mici: între 400 şi 800 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 de lei în cazul persoanelor juridice. Actul normativ privind gestionarea deşeurilor compostabile va intra în vigoare din 20 februarie.

frunze amenzi primar
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă