La New York începe un proces de trafic de droguri în care este implicat preşedintele Hondurasului

1 lună in urmă 1

La New York începe luni procesul unui traficant de droguri; în dosar este implicat preşedintele Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, şi alţi oficiali de rang înalt, semnalează dpa.

Inculpatul, Geovanny Fuenters Ramirez, a fost arestat în 2020, când se pregătea să plece din Miami. El nu şi-a recunoscut vinovăţia. Procuratura din Districtul de Sud al New Yorkului îl acuză de tentativă de contrabandă cu cocaină în Statele Unite şi de infracţiuni legate de arme.

În dosar apar mai multe referinţe la Hernandez, la fel ca şi în cazul fratelui acestuia, Tony, condamnat pentru trafic de droguri în octombrie 2019. Atunci, procurorii au susţinut că preşedintele Hondurasului a primit mită în valoare de milioane de dolari, ceea ce el a dezminţit de mai multe ori.

Într-un mesaj în reţeaua Twitter, Hernandez a susţinut că fratele său a fost condamnat pe baza mărturiilor unor criminali care şi-au recunoscut faptele – foşti traficanţi de droguri care au cooperat cu autorităţile americane. În presa din Honduras, preşedintele a negat că ar fi comis vreo ilegalitate.

În dosarul lui Fuentes Ramirez, procurorii federali din SUA îl acuză pe Hernandez, şef de stat din 2014, că a folosit armata şi poliţia din Honduras pentru protecţia traficanţilor.

Hernandez a fost un aliat important al Statelor Unite în mandatele preşedinţilor Barack Obama şi Donald Trump. Ancheta ar putea afecta relaţiile bilaterale şi eforturile actualului preşedinte american, Joe Biden, de a investi patru miliarde de dolari în America Centrală pentru combaterea cauzelor migraţiei.

Luna trecută, mii de hondurieni s-au alăturat uneia din cele mai mari caravane de migranţi din toate timpurile, în încercarea de a ajunge în SUA. Mulţi dintre ei au explicat că fug din ţara lor din cauza violenţei generalizate, a corupţiei guvernului şi a sărăciei tot mai mari.

Mai muţi senatori democraţi americani au propus la sfârşitul lui februarie un proiect de lege care prevede sancţionarea lui Hernandez pentru trafic de droguri şi corupţie şi sistarea asistenţei financiare şi a vânzărilor de armament către Honduras. Dosare mai vechi din instanţele din SUA arată că Administraţia Anti-Drog din SUA (DEA) a început anchetarea lui Hernandez şi a altor suspecţi de trafic de droguri şi spălare de bani încă din 2013, când acesta a fost ales preşedinte.

Procesul lui Fuentes Ramirez ar putea afecta şi desemnarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în noiembrie în republica din America Centrală.

Hernandez a fost reales în 2017 în urma unui scrutin controversat. Mandatul său se încheie în 2022. El s-a prezentat de multe ori ca un adept al măsurilor dure împotriva traficului de droguri şi şi-a asumat meritul pentru anihilarea unor carteluri de infractori şi pentru extrădarea unor traficanţi către SUA.

Procurorii americani apreciază însă că guvernul hondurian nu a fost cooperant în anchete şi nu a onorat cererile de extrădare a unor posibili martori împotriva preşedintelui.

Sursa: Agerpres

Foto: Juan Orlando Hernandez, președintele Hondurasului / Sursa: Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă