La malul Mării răsare o arenă ultramodernă » GSP a vizitat șantierul de la Constanța

1 lună in urmă 24

Articol de - Publicat marti, 06 aprilie 2021, 07:55 / Actualizat marti, 06 aprilie 2021 08:38

Gazeta Sporturilor a vizitat zilele trecute șantierul în lucru din Constanța, acolo unde, în iulie 2022, urmează să fie gata Sala Polivalentă de 5.000 de locuri.

GSP a ajuns la Constanța și a surprins câteva cadre cu stadiul lucrărilor de la noua arenă modernă de la malul Mării, care va fi construită în zona Badea Cârțan. Lucrările se află în plină desfășurare la faza de infrastructură și s-a mai progresat în ceea ce privește turnarea elementelor de fundație.

5.000 de locuri în noua arenă modernă de la Constanța

Sala Polivalentă va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri (aproximativ 4.000 de scaune în gradene fixe și 1.300 de scaune în gradene telescopice) și va găzdui competiții de handbal, baschet și volei la nivel național, european și mondial.

Vor mai fi circa 800 de locuri pe scaune în varianta folosirii spațiului de joc pentru evenimente culturale, conferințe, concerte sau festivaluri.

Sală Polivalentă de 14 milioane de € la malul Mării

Proiectul Sălii Polivalente din Constanța include spații dedicate sportivilor (sală de antrenament, sală de forță, sală de fitness, vestiare, cabinete medicale), spații dedicate presei (studiouri pentru transmisii radio-tv), spații dedicate publicului (cafenele, alimentație publică, grupuri sanitare) și spații administrative și de agrement.

Investiția totală la Sala Polivalentă din Constanța se va ridica la 68 de milioane de lei (aproximativ 14 milioane de euro), din bugetul Companiei Naționale de Investiții, la care se vor adăuga sume consistente din bugetul local pentru lucrări de amenajare, utilități, împrejmuiri, parcări și iluminat. Arena va cuprinde săli de antrenament, o sală de forță, vestiare, cabinete medicale și spații dedicate presei. Construcția ar trebui să fie finalizată în 2022.

La malul Mării răsare o arenă modernă într-o perioadă în care Constanța nu mai domină handbalului românesc

Într-o perioadă în care HCM Constanța câștiga titlu după titlu și se duela cu marile cluburi din Europa în Champions League, la Constanța nu exista o arenă care să îndeplinească condițiile de organizare a unui joc de o asemenea anvergură.

HCM se deplasa la Buzău pentru meciurile europene, iar echipa de handbal masculin din Constanța a obținut o victorie uriașă în Sala Sporturilor „Romeo Iamandi”. Trupa de la malul Mării a produs surpriza în Champions League, iar în 2009 a învins multipla campioană a Franței, Montpellier-ul cunoscutului Nikola Karabatici, scor 37-33.

HCM a obținut o victorie uriașă și la Constanța, iar Sala Sporturilor de la malul Mării a fost neîncăpătoare pentru cei 2.000 de spectatori care au asistat, în 2004, la victoria în fața Barcelonei, scor 29-27. În acel moment, catalanii aveau un buget de 8 milioane de dolari/an, iar HCM Constanța avea 400 de mii de dolari/an.

S-a desființat HCM, s-a înființat HC Dobrogea Sud

În 2015, HCM Constanța era „îngropată” în datorii și s-a desființat, după un deceniu în care a dominat handbalul masculin românesc. A câștigat de 9 ori titlul național, iar în Europa a ajuns până în semifinalele Cupei EHF, Cupei Cupelor, dar și Cupei Challenge.

Tot în 2015, foștii jucători de la HCM Constanța au înființat o nouă echipă, HC Dobrogea Sud, care a dus mai departe spiritul fostei campioane a României. Cu o conducere formată din Rudi Stănescu, Laurențiu Toma și George Buricea, foști mari internaționali, Constanța s-a întors în handbalul masculin cu HC Dobrogea Sud, care a plecat la drum din liga secundă. În 2019, HCDS a fost aproape de primul titlu, dar „delfinii” au pierdut finala Ligii Naționale cu Dinamo București.

Voleiul masculin din Constanța, aproape de o finală europeană

Returul semifinalei din CEV Cup din 2014 a fost un alt eveniment important în care vechea arenă din centrul orașului Constanța a fost neîncăpătoare. Cele două mii de locuri au fost ocupate, dar Tomis a ratat calificarea în finală la capătul unui meci dramatic. Echipa constănțeană de volei masculin a triumfat în Hexagon, în tur, 3-2, dar a pierdut returul cu Paris Volley, 2-3, iar francezii s-au impus în „setul de aur”.

VIDEO. GSP a vizitat șantierul de la Sala Polivalentă din Constanța

Citește și alte știri de actualitate:

Stadionul Farul își trăiește ultimele luni de viață! Reportaj GSP la Constanța: scaune distruse, cablul de nocturnă furat, dar se visează la o arenă de 50 de milioane €

Gazeta a vizitat șantierul noului stadion din Sibiu » Suma fără precedent cheltuită de Primărie + când va fi gata

Playtech: BOMBĂ! Cu ce a apărut Diana Șoșoacă la protestele de ieri. Jandarmeria a crezut că nu vede bine ce ține în mâini


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă