La două decenii după lansarea primelor bancnote euro, miliarde în vechile monede naţionale se află încă în circulaţie

3 săptămâni in urmă 41

Luni, 27 Decembrie 2021, ora 11:28

217 citiri

La două decenii după lansarea primelor bancnote euro, miliarde în vechile monede naţionale se află încă în circulaţie

La două decenii după ce primele bancnote şi monede euro au fost distribuite în Europa, sume de ordinul miliardelor denominate în vechile monede naţionale se află în continuare în circulaţie, în principal în Germania, transmite Bloomberg.

Valoarea totală a bancnotelor şi monedelor care pot fi schimbate la băncile centrale din zona euro ar fi echivalentă cu 8,5 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de analiştii de la Bloomberg. Cât anume din aceste sume vor fi schimbate până la urmă în euro este neclar, la fel ca şi motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Posibilele explicaţii variază de la economiile uitate sub saltea şi până la suvenirurile păstrate dintr-o altă eră. Ceea ce se ştie cu siguranţă este că majoritatea vechilor bani se află în Germania, unde numerarul rămâne popular iar Bundesbank a anunţat că va continua să schimbe vechile mărci germane pentru o perioadă nelimitată.

În schimb, alte ţări nu sunt la fel de răbdătoare. Franţa, Italia şi Spania au încetat toate să mai schimbe vechii bani. Portugalia a încetat să mai schimbe vechile monede escudo iar începând din luna februarie 2022 va pune capăt acestei opţiuni şi pentru vechile bancnote.

Bancnotele şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002, la trei ani de la producerea monedei unice. Iniţial, euro a fost utilizat în 12 state din zona unică, Cipru, Estonia şi alte ţări adoptând euro câţiva ani mai târziu.

În prezent, Banca Centrală Europeană continuă cu planurile sale referitoare la un nou design pentru bancnotele euro. Acest nou design ar urma să fie gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital.

Citeste si:

Circulaţie restricţionată pe A1 Bucureşti - Piteşti. Zona în care se efectuează lucrări până la ora 15.00

Traficul este restricţionat luni, 27 decembrie, pe Autostrada A1 Bucureşti - Piteşti, pe sensul către Piteşti, pentru efectuarea de lucrări la carosabil. Centrul INFOTRAFIC din...

 Cum a fost paralizată Europa de conducta lui Putin ANALIZĂ

Saga Nord Stream 2, gazoductul dintre Rusia și Germania care a fost construit de-a lungul fundului Mării Baltice, este într-o asemenea situație încât a fost asemănat cu o valiză fără...

DigiSport.ro

TelekomSport.ro

DigiSport.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă